Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowy sorbet

Oryginalny przepis na ten zimny deser znajduje się w książce "Włoska wyprawa Jamiego". Kiedy zrobiłam go według przepisu okazał się zbyt słodki, co nie zachwyciło moich znajonych, męża ani przyjaciół. Wczoraj wieczorem zrobiłam ten sorbet po raz drugi, tym razem zwiększając ilość soku z cytryny. Mój mąz już próbował i stwierdził: "dobre".

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • 350 ml soku z cytryny
  • czubata łyżka serka mascarpone

Z wody i cukru zagotować gęsty syrop. Jest dobry kiedy kropla zastyga na zimnym talerzyku ;-). Syrop lekko przestudzić, wlać do schłodzonego w zamrażalniku pojemnika, który przygotowaliśmy na sorbet, dodać do niego sok z cytryny, połączyć, na sam koniec dodać serek mascarpone i mieszać, aż do rozpuszczenia. Wszystko wystudzić (bo syrop może jeszcze być lekko ciepły) i wstawić do zamrażalnika na 12 do 15 godzin.

Smacznego!

sorbet

 

niedziela, 25 listopada 2007, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2007/11/26 21:00:23
Wielkie dzieki za Twoj udzial w "Cytrusowym Weekendzie", zapraszam do mojego bloga na roundup :D
-
2007/11/26 22:03:44
Pędzę, pędzę :)
-
atina_bc
2009/08/09 20:48:53
Malto przygotowałam go i bardzo, ale to bardzo mi smakował:) Ciesze się, że podałaś u siebie ten przepis:) Pozdrawiam serdecznie:)