Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka piernikowa przekładana marcepanem i powidłami.

Bardzo lubię wszelkiej maści krajanki piernikowe: z marcepanem, powidłami, dziwnym kwaskowym nadzieniem (te sklepowe). Jakoś nigdy nie robiłam samodzielnie takiego cuda, aż do wczoraj. Ciasto robi się dość szybko, masę równiez, o lukrze nie wspomnę. Przepis na tę świąteczną cudownośc znalazłam na CinCinie. Jego autorką jest Bajaderka. Krajankę robiłam z podwójnej porcji, ale poniżej podaję oryginalne proporcje. Moim rodzicom smakowała, choć nie są fanami pierników.

Składniki na ciasto:

 

  • 3 1/3 szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masla
  • 1 jajko
  • drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa

Składniki na masę marcepanową:

  • 225g pasty migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki brandy

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł

Myślę, że dobrym pomysłem jest zrobienie w pierwszej kolejności masy marcepanowej. Pastę migdałową należy rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

W sporym garnku rozgrzać miód, masło i cukier. Podgrzewac tak długo, az składniki sie połączą. Dodać przyprawy i wymieszać. Makę przesiać z proszkiem, sodą i solą i dodać do niej posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Dodawać powoli sypkie składniki do masy miodowej i mieszac cały czas, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzic od ścianek garnka. Masę lekko przestudzić, dodać do niej jajko wymieszać. Ciasto przełozyć na stolnice, lekko wyrobić (jesli trzeba podsypywać mąką) podzielic na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na prostokąt 33 x 20 cm. Przenieść jeden placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na placku rozsmarować masę marcepanową, ale uwaga: zostawić ok 1 cm marginesu z każdej strony! Na masie rozsmarować powidła (u mnie dosć grubo). Przykryć całość drugim plackiem surowego ciasta, dobrze zlepićbrzegi i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Kiedy ciasto stygnie robimy lukier łącząc ze sobą składniki. Rozsmarowujemy go na cieście piernikowym.

Ciasto zostawić odkryte na calą noc. Rankiem pokroic na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przelożonych pergaminem.

Smacznego! 

Krajanka

 

Zbliżenie...
 
krajanka

Krajanka z 'magazynem' w tle...

 

niedziela, 02 grudnia 2007, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2007/12/02 14:38:03
Och, Ty łobuziaro! :)
Ostrzyłam sobie na nią zęby!!!
Ale i tak zrobię, bo wyglada bardzo smakowicie ;)
Powiedz mi, bo trochę mnie ten przepis zamieszał: pasta migdałowa = masa marcepanowa? Bo jeśli tak, to teoretycznie można kupić gotowa masę marcepanową, ale i tak trzeba do niej dodać te wszystkie zółtka, mleko, makę?
-
2007/12/02 15:58:50
Wiesz, kupiłam masę marcepanową Zentisa, taką co ma prawie 60 % migdałów. Niestety, bez dodatków nie jest smarowna, ani wałkujaća na cienko. Dodałam zatem wsio wg przepisu do niej i była smarowna i kremowa.
-
2007/12/02 16:47:32
Dzieki, kochana, zakupię więc masę i dodam, i bedzie pysznie, juz się nie mogę doczekać!
pzdr
-
2007/12/03 13:50:05
Piekne to ciachO!!!
-
2007/12/03 14:02:03
Hyhy - starałam się :D i Dziękuję
-
2007/12/03 15:18:36
Malto, kochana a co mam zrobic gdy juz bede miala gotowe pierniki i piernik na Festiwal Pierniczkow ? Napisac ,ze to na festiwal i co potem ? Przyslac Ci na maila caly przepis czy co bo nie wiem ,przepraszam.
Ja moje przepisy umiescilam na blogu wczesniej,ale teraz je wpisze jeszcze raz i mam nadzieje dolaczyc zdjecia :)
-
2007/12/03 18:44:25
Kochana, przepisów nie przepisuj, szkoda roboty: załącz mi linki do nich. i pstryknij fotky :D
-
2007/12/03 23:27:34
Zrobiłam. Krajanka jest nieziemsko pyszna :-)
Zmieniłabym jednak parę rzeczy: mniej powideł, więcej marcepanu. U Ciebie tego marcepanu jest naprawde fajnie duzo i go widac (bo przecież robiłas z wiekszej porcji - i miałas rację!), więc kolejnym razem dam więcej. A mniej powideł, bo - choc na smaku zyskało, to sie troche na boki rozjeżdża. No i zdjęcia nie zrobię, bo przezyło crash-test na podłodze (za duzo rzeczy robię na raz), co mnie wkurzyło, więc zrobię raz jeszcze, nie wiem, czy zdąże przed świętami, choc bym bardzo chciała...
Połamane, rozjeżdżające się, ale boooskie!
-
2007/12/04 00:44:21
Dorotuś: u mnie masa marcepanowa była zrobiona z 400 gram bloku marcepanowego + dodatków w przepisie. I uzyłam jednego słoika powideł.
-
2007/12/04 09:05:00
I tak zrobię kolejnym razem, a ponieważ miałam blaszkę ciut większa niz bajaderka dam 500 g marcepanu. dzięki kochana! :-)
-
2007/12/05 08:38:50
Malto, zrobilam piernik w ramach Festiwalu, ale fotek nie mam na razie :( Link przeslac na maila, czy wkleic tu na blogu ?
Bede miala jeszzcze pierniczki, to moze razem wysle linki :)
-
2007/12/05 16:35:03
Prześlij link na maila :) bedzie mi łatwiej