Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki zgodne z metodą Montignaca

W ramach Festiwalu Pierniczków cos dietetycznego. Przepis na te zdrowe pierniczki znalazłam na forum Diety Zuzla. Podała go sd_silver . Cóż będę mówić - mnie smakowały. Nie polecam osobom, które nie lubią mąki razowej - zapach im się może nie spodobać. I smak również ;-). Pierniczki sa posiłkiem węglowodanowym.

Składniki:

zaczyn:

  • 2 dag drożdzy
  • 1 łyżeczka fruktozy
  • 1/4 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyzki maki pszennej razowej lub graham


karmel :

  • 2 czybate łyzki fruktozy
  • 1 łyzka wody
  • 1/4 szklanki wrzacej wody


ciasto:

  • około 2 szklanek maki pszennej 1850
  • 1 bialko
  • 1 łyzeczka przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyzka fruktozy


Drozdże połączyć z fruktoza i mlekiem, dodać make, odstawic do wyrośniecia (około 15 minut).
Na teflonowej patelni wymieszac fruktozę z 1 łyżką wody, podgrzewac cały czas do utworzenia się karmelu. Dodac wrzątek i mieszajac podgrzewajać, aż karmel sie rozpuści. Wystudzić. Wymieszać razem skałdniki ciasta, karmel i zaczynem. Powstałe ciasto rozwałkowac, wykrawac pierniczki i piec ok 10 -15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

pierniczki montignaca

sobota, 01 grudnia 2007, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: