Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cukiniowo - kakaowe zgodne z metodą Montignaca

 

Dziś dopiero znalazłam chwilkę, by uzupełnić  wpisy z celebrowania Zielonego Tygodnia. Na pierwszy ogień idzie ciasto, które od samego poczatku mojej przygody z metodą budziło moje zdumienie. O ile bowiem byłam w stanie przejsc do porządku dziennego nad ciastem z marchewka i dynia w roli głownej, o tyle dokładanie cukini do ciasta kłociło się z moim poczuciem smaku. Byłabym jednak hipokrytką, gdybym ja, osoba zachęcajaca wszystkich do próbowania niepokojących połaczeń smakowych i przełamywania własnych uprzedzeń konsumpcyjnych, nie zrobiła tago ciasta. Muszę powiedziec, że ciasto jest dobre, wilgotne, miękkie -  nie ma posmaku mąki razowej. Kawałki wyglądaja bardzo efektownie - poniżej zobaczycie sami. Przepis pochodzi z forum Diety Zuzla, został stworzony przez sd_silver.

Składniki

  • 1 1/2 szklanki startej ze skórką na grubej tarce młodej cukinii
  • 3 białka
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyzeczki imbiru
  • 1 łyzka kakao
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • 1/2 szklanki maslanki
  • 1 1/2 szklanki maki grahama  lub razowej
  • 1 duze jabłko lub 2 mniejsze


Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy powoli ffruktozę, nie przestając ubijać. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe składniki, dodajemy pianę delikatnie mieszajac. Przekładamy do keksówki na wierzchu układamy pokrojone jabłko. Piec około 40 min w 180 stopniach.

Smacznego!

Ciasto cukiniowe...

 

...w zbliżeniu

wtorek, 22 lipca 2008, malta_79
Tagi: Montignac

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/07/23 09:14:46
Bardzo ciekawie wygląda z tymi zielonymi kawałkami skórki :)
-
malta_79
2008/07/23 11:18:41
No własnie, strałam sie je uchwycić :)
-
2008/07/28 13:19:17
Swietny pomysł Malto! :) Pięknie wygląda i kawałeczki cukinii widac w srodku :)