Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Cukinia nadziewana mięsem mielonym

 

To ostatni z moich przepisów na Zielony Tydzień. I znów z cukinią w roli głównej. Może jestem nudna, ale uwielbiam to warzywo i bardzo chętnie je jem o każdej porze roku. Tym razem cukinia nadziewana mięsem i pieczarkami.

Składniki

  • 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • 1 jajko
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół litra bulionu (dowolny - u mnie warzywny)
  • 2 - 3łyzki startego żółtego sera
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do doprawienia mięsa

  Cebulę i pieczarki kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewany na patelni nico oliwy i wrzucamy cebulę, smazymy ją, aż sie zeszkli i dorzucamy pieczarki. Posypujemy solą i co jakiś czas mieszamy. Kiedy pieczarki będą miękkie, wyłaczamy i czekamy chwilę, aż ostygną. Mięso doprawiamy, laczymy z przestudzonymi pieczarkami i jajkiem. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy. Do środka wkładamy mieso mielone z pieczarkami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion tak, żeby przykrył cukinię do połowy wysokości.  Przykrywamy i dusimy przez ok 35 min - do miękkości cukinii. Na koniec posypujemy serem.

Smaczengo!

 

czwartek, 24 lipca 2008, malta_79
Tagi: Montignac

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: anya, host-79.173.29.220.tesatnet.pl
2008/07/25 18:36:19
uwielbiam cukinię przyrządzoną w ten sposób :D
-
2008/07/28 13:18:22
Piękny przepis na cukinię. Zamierzam wykorzystac. Ostatnio bardzo polubiłam grillowaną cukinię, ale w innych wydaniach także jest pyszna.Sprobuje wg Twojehgo przepisu. A tak w ogole to witam sie po urlopie! :) Buziaczki.
-
2008/08/13 08:24:40
Malto kochana , tak długo Cie nie ma... zaczynam sie niepokoic :(
-
2008/08/14 21:47:37
Majanko, wczoraj wróciłam z urlopu :) Miło, że o mnie pamietasz :)
-
Gość: , cdv254.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/07 14:26:36
Brzmi smakowicie-tylko czy mięso wkladamy surowe czy wczesniej je podsmażamy??
-
2010/10/07 15:23:03
U mnie najczęściej jest to mięso surowe. Ale z podsmażonym też robiłam ;)