Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Jogurtowy bochen z cukinią w wersji zgodnej z metodą Montignaca




 

U mnie znów chleb. Tak bardzo cieszę się wakacjami, że prawie codziennie coś piekę. Na okoliczność Zielonego Tygodnia postanowiłam zrobić chleb, który od dawna za mną chodził. Prosty chleb na cukinii. Przepis pochodzi ze zbioru Nowe wypieki z róznych stron świata.  Chleb zrobiałam na mące razowej (grahama i orkiszowa), ale z powodzeniem mozna go robić na zwyczajnej mące pszennej - pewnie nawet ładniej wyrośnie. Przecudnie pachnie i doskonale smakuje :) .

Składniki na solidny bochenek ( zrobiłam 2 mniejsze - błąd)

  • 250 g obranej cukinii
  • 660 - 720 g mąki grahama (u mnie pół na pół z orkiszową)
  • 50 g drożdży (przy białej mące 25 gram)
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oliwy z oliwek (dałam 30 ml)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka fruktozy
  • 1 łyżeczka oregano (dałam 2)

Cukinię zetrzec na tarce o grubych oczkach - jesli jest bardzo wodnista to lekko ją odcisnać. Drożdże pokruszyć, wsypac do miseczki. Jogurt podgrzac do temperatury 37 stopni (ma być bardzo ciepłe, ale nie gorący),  polać jego odrobiną drożdże i mieszać aż do rozpuszcenia. Następnie dodać restę jogurtu, oliwę, fruktozę, oregano i około 500 gram mąki oraz cukinię. Wyrobić ciasto aż bedzie odchodzić od miski. Nastepnie przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.  po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść z pozostałą częścią mąki. Uformowac bochenek, zrobić w nim kilka nacięć, ułozyć na blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.  Rozgrzac piekarnik do 250 stopni. Włożyć chleb na dól piekarnika i piec go przez 5 minut , a potem obizyć temperaturę do 200 stopni i  piec - w przypadku 2 bochenków ok 30 minut, w przypadku jednego ok 40 -50 .

piątek, 18 lipca 2008, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
grumko
2008/07/19 05:40:17
Przyznam się, że jestem pod wrażeniem, bo nie wiedziałem, że można upiec chleb z dodatkiem cukinii. Jak to mówią: człowiek całe życie się uczy;-)
-
malta_79
2008/07/19 08:27:50
Również piekłam go z nieśmiałością. Okazał sie jednak całkiem dobry :)
-
Gość: anya, *.173.29.220.tesatnet.pl
2008/07/21 18:16:11
czy ten chleb smakuje jak ciasto cukiniowo-kakaowe może?
-
malta_79
2008/07/21 21:20:25
anyu na to pytanie odpowiem jutro, jak zjem cukiniowo kakaowe silverki, które własnie na okolicznośc weekendy siedzi w piecu. Pierwszy raz piekę :)
-
malta_79
2008/07/22 20:03:25
Odpowiadam na pytanie: zupełnie nie podobny do cukiniowego!
-
Gość: anya, *.173.29.220.tesatnet.pl
2008/07/22 22:04:46
lepszy? bo ja nie lubie tamtego ciasta :P
-
malta_79
2008/07/23 11:17:58
Anya, moim zdaniem to zwyczajny chleb jest...