Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Shoarma z kurczaka

Coś dla miłośników Orientu. Shoarma lepsza niż w niejednej restauracji. Przepis pochodzi z forum Diety Zuzla, podała go olik1980.

Składniki

  • pierś z kurczaka (podwójną)
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • trochę imbiru w proszku
  • troszkę pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju sezamowego  jasnego
  • sól i pieprz

Pierś kroimy w cienkie paseczki.  Przyprawy łaczymy ze sobą, następnie dodajemy przyprawy. Pokrojona pierś obtaczamy w przygotowanej zalewie, odstawiamy na minimum  2 godziny (najlepiej na cała dobę) i pieczemy na jlepiej na patelni grillowej.

Smacznego!

shoarma

czwartek, 14 sierpnia 2008, malta_79
Tagi: Montignac

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/08/15 19:14:33
Witaj Malto!!! :) Nareszcie jestes ! :)
Juz sie powaznie niepokoiłam...
A przepis wspaniały, ja bardzo lubie shoarme z kurczaka,a podana w taki sposób jak Twoja bardzo mi sie podoba i chetnie bym sie poczestowała ! :) Super :D Pozdrawiam cieplo! :)
A na urlopie gdzie byłas ?
-
2008/08/15 20:48:47
Przede wszyskim wizytowałam rodzinę w lubelskim, trochę byłam nad Zalewem Zegrzyńskim, teraz rozbijam sie jeszcze po okolicy :)
-
2008/08/20 11:24:46
Bardzo lubię shoarme i koniecznie muszę wypróbować ten przepis:-)
-
2008/08/20 12:43:46
Atino zrób. Shoarma chwilowo bije u mnie rekordy popularności :) . Dziś zamieniłam ja na pstraga :), tylko jeszcze nie mam na niego pomysłu :)
-
2008/08/20 12:56:05
To jak zrobisz pstrąga, to wstaw go koniecznie - rybyi też bardzo lubię:-)
-
2008/08/20 13:09:25
Ok, ale od razu mówie, że to pstrag najprostszy z prostych :)
-
2008/08/20 21:14:18
I bardzo dobrze, warto też poznać przepisy na proste potrawy:-)
-
2009/01/19 15:49:57
Wczoraj miałam shoarmę na obiad :-) , twoja wygląda pysznie
-
2009/01/19 17:44:14
Ewo, jest pyszna :) jeśli nie masz w domku kurczaka, a schab -to też spróbuj. wychodzi prześwietna. :)
-
2009/02/15 15:23:05
Witam ;)
Mam pytanko odnośnie 3 łyżki oleju sezamowego jasnego... szukałam wszędzie i nie mogę znaleźć jasnego :( jest normalny... jasny jest sos sezamowy... czy ten normalny olej sezamowy może być???
-
2009/02/15 17:00:20
Velvetko, nie bardzo wiem, czy ten ciemny się nada - jest bardzo intensywny na zimno, ale pod wpływem temperatury traci na aromacie... Jasny olej sezamowy można kupić w Billi, w zeszłym tygodniu był w Lidlu, w delikatesach. Jeśli nie masz - daj arachidowy :)
-
2009/02/15 20:55:31
Dziękuję za odpowiedź ;) jutro udam się do Lidla ;) Pozdrawiam
-
2009/02/15 22:06:09
Proszę :), szukaj go w koszykach z sezonowymi promocjami :)
-
2009/02/17 16:00:24
Witam!!

Shaormę zrobiłam wczoraj :D wyszła rewelacyjnie, po prostu przepyszna!! :D bardzo się cieszę,że wszystkim smakowała bo to był mój "pierwszy raz" w kuchni ;) tylko zamiast oleju sezamowego dałam arachidowy bo sezamowego jasnego w moich sklepach nie było :? Dziękuję za wszystkie porady :*
-
2009/02/17 16:15:26
Bardzo się cieszę velvetko :) - jeśli lubisz orientalne jedzonko polecam również kurczaka po libańsku :)
-
2009/03/16 13:58:10
Malto zrobiłam ją - pyszna! Bardzo mi smakowała:)
-
Gość: kasia, gre92-5-82-237-199-124.fbx.proxad.net
2009/11/24 15:16:45
Shoarma bardzo pyszna : jako dodatek usmazylam papryke czerwona z cebulka, a nastepnie polaczyalam z kurczakiem w przyprawach, sos to mayonez ze smietana i czosnkiem granulowanym cukrem cytrynka i sol pieprz. PYCHOTKA z frytkami