Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Grahamki - przepis idealny

Nic dodać, nic ująć. Zdrowe bułeczki z mąki z pełnego przemiału, bez dodatku mąki bułkowej - a mimo to pięknie rosną i są puszyste. Przetestowałam już kilkanaście przepisów na grahamki - zawsze coś mi nie odpowiadało: a to były za bardzo zbite, a to za suche, a to za mało chrupiące... Te, na które przepis znajduje sie poniżej to grahamki idealne. Za przepis dziękuję Gusiek z forum Diety Zuzla.

Składniki na 8 bułeczek (wielkości kajzerek)

  • 600 ml mąki pszennej graham - typ 1850
  • 200 ml letniej wody
  • 50 g  drożdży 
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki fruktozy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • białko z mlekiem do posmarowania

Z mąki usypać w naczyniu górkę, wygrzebać w niej dołek, do którego należy wkruszyć drożdże. Posypujemy je fruktozą, a następnie zalewamy połową letniej wody. Odstawiamy na jakieś 10 - 15 minut, żeby drożdże zapracowały. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól, i wlewamy do mąki i drożdzy, które już się rozkręciły :). Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie miekkie i elestyczne. Podczas wyrabiania warto uderzyć kilka razy ciastem o blat z całej siły. Odstawic na 45 minut w ciepłe miejsce, formować bułeczki, smarować białkiem rozkłoconym z mlekiem. Piec na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą w 250 stopniach przez 10 - 12 minut.

 Smacznego! :)

czwartek, 11 września 2008, malta_79
Tagi: Montignac

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/09/11 10:22:42
Malto wyglądają rewelacyjnie! Chętnie je wypróbuję:-) Zamiast fruktozy mogę chyba dać zwykły cukier?
-
2008/09/11 11:04:04
Jasne atinko, że możesz zwykły cukier lub miód :) - naprawdę daj go niewiele :). I obowiązkowo uzyj drożdży w kostce - z jakiegoś powodu na drożdżach instant nie sa takie fajne.
-
2008/09/11 12:24:05
Dziękuję Malto będę próbowała w takim razie ze świeżymi drożdżami. A soli do nich nie dodawałaś?
-
2008/09/11 12:41:52
Przeciez jest - sól rozpuszczamy w reszcie letniej wody :) Popatrz: W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól, i wlewamy do mąki i drożdzy, które już się rozkręciły :). Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie miekkie i elestyczne.
-
2008/09/11 14:03:40
Malto przepraszam Cię bardzo. Jakoś nie doczytałam w pierwszym momencie. Teraz już widzę:-))
-
2008/09/11 14:08:11
Wszyscy pieką chleby i bułki, tylko ja taki...odszczepieniec ;)

pozdr
-
Gość: wegekucharz.pl, partynice.finemedia.pl
2008/09/11 14:44:42
Nie ma wyrażenia "rozkłocić". Jest za to "rozmącić" i to ostatnie używane jest w przepisach dla oddania stanu mieszania jajek i cieczy.
-
2008/09/11 15:27:26
to ja ten przepis odkladam do wyprobowania :)
-
2008/09/12 08:29:17
Malto- przepiekne te buleczki! Uwielbiam grahamki ! :))) Ale mam apetyt na zrobienie kolejnych bułeczek :))
-
2008/09/12 08:30:51
Wegekucharzu - Słownik języka polskiego autorstwa T. Karpowicza podaje, że oznacza to "rozmącić" z dopiskiem 'stp' - staropolszczyzna. Poza tym jeśli rzucisz w "google" wyraz "rozkłócić" to wyskoczą Ci przede wszystkim strony związane z kulinariami. 'Rozmącić jajka z czymś' to kal z języka angielskiego 'whisk eggs'. Nie używam kalek językowych jeśli istnieje polskie słowo. Nie zamierzam jednak wdawać się w spory lingwistyczne, bo mi się nie chce - tematem tego bloga są kulinaria, nie język. Poza tym inni czytelnicy nie mieli problemu ze zrozumieniem. EOT.
-
2008/09/12 08:37:23
Oczko - nie jesteś odszczepieńcem. Po Prostu kochasz limonę
Atinko - nie ma za co przepraszać :)
Kuchareczko - wypróbuj - będziesz zachwycona. :)
Majanko - zrób koniecznie.
-
2008/09/12 14:09:26
Malto :))) No w sumie racja ;))))

pozdr
-
2008/09/12 19:28:56
Jak zdrowo! Ładne bułeczki :) , tak wszedzie na blogach pieczywo krąży... wiec nie ma co ja tez cos upieke! :))))
-
2008/09/12 21:24:04
Notme upiecz!! Uwielbiam samodzielnie piec bułki i chleb. Sam proces przygotowywania ma w sobie coś magicznego - np taki zakwas i karmienie go... Albo drożdże - jak wytłumaczyć (poza chemia i fizyką) proces rośnięcia ciasta??? Czynności kuchenne są czynnościami o charakterze rytualnym, mistyczny... Kucharzenie to sztuka magiczna, w rzeczy samej :)
-
Gość: andzia-35, abak187.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/14 15:53:54
Uwielbiam grahamki, a takie upieczone samodzielnie to dopiero musza byc pyszne. Twoje wygladaja cudnie.
-
2008/09/14 16:03:05
Andziu dziękuję :)
-
2008/09/14 20:27:11
To wyprobuję, jak tylko znajdę na to czas miedzy wrzesniowymi wyjazdami :)

A ten ragazzo, trzy komentarze nizej, on u mnie tez w kolko spamuje.
-
2008/09/15 12:28:22
Kuchareczko dziekuję za uwagę o spamerze. - zaraz go ciachnę.
-
2008/09/19 20:44:53
Malto właśnie przymierzam się do tych bułeczek i tak patrzę na mąkę jej ma być 600 ml czy 600g?
-
2008/09/20 15:02:56
atinko - 600 ml . ten przepis jest wyjątkowo w ml :)
-
2008/09/22 11:14:59
Malto dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Upiekłam je i są pyszne:-) Nie wiem tylko, czy dobrze odmierzyłam te 600ml;-) I nie wiem dlaczego bułeczki wyszły mi w zupełnie innym kolorze niż Twoje. Może jutro wrzucę je na bloga to zobaczysz:-) Pozdrawiam.
-
2008/09/22 14:22:23
kwestia naświetlenia i rodzaju maki???
-
2008/09/22 15:08:45
Myślałam o mące, ale dałam dokładnie taką jak napisałaś, czyli mąkę pszenną graham - typ 1850 (przynajmniej tak było napisane na jej opakowaniu).
-
2008/09/22 18:07:56
Kochana, chyba wiem o co chodzi - ja miałam jeszcze ok 300 ml maki razowej z orkiszu i wrzuciłam ją do grahamek - stąd różnica w kolorze.
-
2008/09/22 21:35:23
To wszystko wyjaśnia:-)
-
2008/09/22 21:53:20
Super!
-
Gość: jolajurczuk, adtt129.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/05 18:48:20
grahamki są super!!!!!!!!raz robilam i wyszly wyśmienite.dzisiaj wyrobilam ciasto mam nadzieję że czy znowu będą udane.
-
2008/11/05 18:51:04
One zawsze wychodzą :) Bardzo się cieszę, że smakowały!
-
2008/11/05 19:00:09
teraz czekam aż ciasto urośnie i będę za 30 min formować buleczki
-
2008/11/05 19:13:16
Koniecznie napisz, jak wyszły!
-
Gość: Magdalenka, bjf24.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/01 18:50:00
Hej, właśnie skończyłam piec bułeczki. Najpierw muszę się rozpłynąć nad prostotą przepisu i szybkością wykonania. Wróciłam późno z zajęć a i tak zdążyłam je zjeść na kolację. Są.... brak słów. Przepyszne. Szczególnie z masłem orzechowym, light oczywiście ;]
Tylko w ogóle mi nie wyrosły. Tak ma być, czy jednak coś sknociłam?
-
2010/03/01 22:06:38
Magdalenko, one własnie takie są - lekko ciężkawe, mało rosnące. :) Uwielbiam do nich pakować dodatki typu orzechy bądź słonecznik :)
-
Gość: fema, 0x5733e419.hrnxx13.dynamic.dsl.tele.dk
2010/03/09 17:23:51
witam, wlasnie biore sie za bulki. Dla pewnosci zapytam-maki ma byc 600 ml czy gram?
Pozdrawiam
-
2010/03/09 21:57:26
Fema - mililitrów :)
-
Gość: violetMuff, 178.218.238.17*
2010/11/14 14:28:22
Jak mogę odliczyć ml? Za pomocą szklanki?