Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Bawarskie ciasto z serem i jabłkami w wersji MMowej

Myslałam, że nie zdążę lub też, że nie znajde niczego, co mogłabym opublikować w ramach Bawarskiego Tygodnia. Na szczeście pomyliłam się. Buszująć po Mniamniamie znalazłam przepis Bajaderki na Bawarskie ciasto z serem i jabłkami. Myślałam tylko chwilę i przystosowałam je od razu do Montignacowskich zasad żywieniowych. Ciasto jest słodkie, pyszne miękkie i bardzo jabłkowe.

Składniki

- na spód:

  • 100 g serka białego
  • 1 łyzka fruktozy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka fruktozy waniliowej

    - na masę serowę:

    • 225 g białego sera
    • 2 łyżki fruktozy
    • 2 białka
    • esencja waniliowa

    - na masę jabłkową:

    • 4 kwaskowate jabłka, obrane i cienko pokrojone w półplasterki
    • 2 łyzki fruktozy
    • 1 łyżeczka cynamonu

    - dodatkowo:

    • 4 łyżki płatków migdałowych (tylko 2 faza MM)

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy leciutko oliwą. Składniki spodu wyrabiamy razem, jeśli nie chcą się trzymać, możemy dodać kilka łyżek jogurtu lub mleka. Wylepiamy wyrobionym ciastem na spód dno tortownicy i robimy krawężnik o wysokości 1 cm. Lekko podpiekamy przez 7-10 minut, a potem studzimy. Ser ucieramy z fruktozą i esencją, tak długo, aż będzie gładki, jabłka mieszamy w osobnym naczyniu z fruktozą i cynamonem. Na przestudzonym spodzie układamy ser, a na nim jabłka, posypujemy migdałami i pieczemy ok 50 minut.

    Smacznego! 

    piątek, 17 października 2008, malta_79
    Tagi: Montignac

    Polecane wpisy

    TrackBack
    TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
    Komentarze
    usmiecham-sie
    2008/10/17 13:52:08
    Okropnie lubię ciasta z dużą ilościa jabłek. Suche odpadają :)
    -
    malta_79
    2008/10/17 13:55:15
    No to koniecznie spróbuj tego :)
    -
    atina_bc
    2008/10/17 14:16:14
    Też mi to ciasto chodzi po głowie:-)
    -
    2008/10/17 14:35:15
    ser i jablka w jednym ciescie... hmmm...
    -
    malta_79
    2008/10/17 14:41:39
    Mojej mamie wczoraj dyktowałam przepis telefonicznie, aona już dziś mi sie odmeldowała, że zrobiła :D
    -
    zemfiroczka
    2008/10/17 15:10:37
    Ochhhh, pyszne ono jest!, mi już marne resztki zostały, ale za to jak cynamonem wonieją mmmm :))
    -
    aga-aa
    2008/10/17 16:33:07
    spód i masa serowa brzmi mniami, jednak masę jabłkową mogłabym pominąć (nie lubię pieczonych jabłek - znaczy w takiej ilości ;) )

    wiem wiem dziwna jestem, ale takie geny odziedziczyłam ;)
    -
    malta_79
    2008/10/17 16:50:06
    Oczko, u mnie też to Ciasto do historii przechodzi

    Aga-aa daj mniej jabłek, więcej migdałów
    -
    Gość: anya, *.173.30.159.tesatnet.pl
    2008/10/17 21:21:25
    ojacie:D piekne :D
    a ja własnie potrzebowałam inspiracji do MMowania :D
    oprócz widoku w lustrze w sklepowej przebieralni, mam jeszcze takie przepisy jak Twój :D
    -
    notme-gotuje
    2008/10/17 21:25:45
    Taki deserkom to nawet lustra nie pomoga ;)))
    -
    malta_79
    2008/10/17 21:43:34
    Anya - ruszaj do Mm owania. Publicznie Cię zachęcam. :)

    Notme - Montignac uważałby na pewno, że deser ten jest bardzo dietetyczny! :D
    -
    Gość: anuc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2008/10/17 23:47:41
    A jak czytalam o tygodniu bawarskim to już myślałam, że nie da się wymyśleć czegoś dietetycznego :)
    -
    2008/10/18 10:08:42
    Och Maltuniu, jak ono pieknie wygląda! Mniam ! Zapewne jest przepyszne, no i zgodne z MM. No, jestes niesamowita . Sliczne :)
    -
    malta_79
    2008/10/18 10:34:31
    Anuc - samozaparcie :) i może być dietetycznie :)

    Majanko dziękuję. Ciasto jest pyszne, polecam :)

    A poza tym - dziękuję :)
    -
    Gość: anya, *.173.30.16.tesatnet.pl
    2008/10/19 18:57:46
    własnie je robię :)
    dzięki za pomysł :)
    -
    malta_79
    2008/10/19 19:33:25
    Anya polecam się :)
    -
    Gość: anya, *.173.30.159.tesatnet.pl
    2008/10/19 22:45:29
    wybacz że znowu spamuję, ale cake is ready :)
    fotka dostępna u mnie :)
    -
    2008/10/20 12:15:46
    Zapowiada się wspaniale, jabłka i ser to świetne połączenia, zamierzam jak najszybciej wypróbować.:)

    Mi
    passionfruit.blox.pl
    -
    malta_79
    2008/10/20 12:40:49
    Mi, wypróbuj. jest świetne!
    -
    malta_79
    2008/10/20 12:41:26
    Anya, już idę luknąć!
    -
    szkrabeka
    2008/10/21 16:02:56
    pięknie wygląda!! ;)
    -
    2008/10/22 09:03:01
    I zrobiłam. Jest świetne, dziękuję, że zwróciłaś moją uwagę na tak smaczny przepis :)
    Fotkę można zobaczyć na Cinie w wątku Bajaderki.

    passionfruit.blox.pl
    -
    2008/10/22 14:44:25
    Uwielbiam ser,a w połączeniuz jabkami-z pewnością smakuje wspaniale:)
    dzieki tez za życzonka;*!
    -
    Gość: j., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/09/17 10:46:44
    Witam, zakochałam się w cieście serowo-jabłkowym z greenway'a i myślę, że ten przepis jest całkiem podobny, chociaż tam spód jest pełnoziarnisty (tak jak kruszonka na warstwie jabłek) i coś takiego chyba wykombinuje, ale chciałam wykorzystać przepis na masę serową, tylko coś mi się tu nie zgadza- w składnikach są białka, a w opisie wykonania nic o białkach nie ma?... Pozdrawiam, Justyna.