Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z ciecierzycą - Bread with chickpeas

3rd World Bread Day hosted by 1x umruehren bitte aka kochtopf

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu My cusine. Zakochałam się w nim od razu - nie dosć, że jest razowy, to jeszcze łatwo go przerobić na zgodny z metodą Montignaca: starczy cukier zamienić z fruktozą. W dodatku zawiera mnówstwo wartościowego białka. Jest pyszny i długo pozostaje wilgotny.  Zatem: szcześliwego Dnia Chleba! Oby ten chleb powszedni zawsze był w naszym domu.

Składniki

.         150 g ciecierzycy 

.         4 szklanki mąki pszennej razowej

.         25 g drożdży

.         50 ml oliwy z oliwek

.         łyżka soli morskiej

.         łyżeczka cukru lub fruktozy

Ciecierzycę moczymy co najmniej 12h i gotujemy do miękkości. Kiedy przestygnie mielimy na papę (ja zblendowałam). Drożdże mieszamy z fruktozą lub cukrem i odrobiną wody, odstawiamy, żeby zapracowały. Mieszamy składniki dodając pomału wodę i wyrabiamy ciasto - powinno być lekko klejące i elastyczne. Ręcznie trwa to ok 30 minut, ja, ponieważ lubię ułatwiać sobie życie, puściłam w ruch maszynę, którą nastawiłam na program zagniatanie (skorzystałam tylko z pierwszych 15 minut zagniatania, potem maszynę wyłączyłam). Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie lekko je odgazowujemy, przekładamy do foremek keksowych - użyłam 2, bo lubię nieduże bochenki i dajemy im jeszcze ok 45 min do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy oliwą z oliwek.

Pieczemy w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku.

Smacznego!

English version

Ingredients:

.          150 g chickpeas

.         4 cups of whole wheat flour

.         25 g yeast

.         50 ml olive oil

.         1 tablespoon sea salt

.         1 teaspoon sugar or fructose


Soak chickpeas for at least 12 hours and cook till soft. When cooled, grind to paste (I processed it in a blender). Mix yeast with sugar or fructose and a little water, leave to work. Mix the ingredients together and slowly add water, making the dough - it should be a little sticky and flexible. It takes about 30 minutes to do it by hand, so I, preferring to make my life easier, used the machine (and first 15 minutes of dough-making programme, then I switched it off). After making the dough leave it for an hour. Then work it shortly - about two minutes - and put into cake forms - I used 2 because I prefer small loaves - and leave for another 45 minutes, allowing it to grow. Smear olive oil on top before putting into oven.

 Bake in 180 Celsius degrees.

Bon apetit!

 

 

czwartek, 16 października 2008, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
atina_bc
2008/10/16 07:54:26
Wygląda na pyszny razowy chlebek:-) Zapisuję sobie na moją chlebową listę:-) Pozdrawiam.
-
2008/10/16 08:12:09
Wygląda przepysznie! :)) Bardzo lubię razowe pieczywko. POprosze o kromeczkę :)
-
2008/10/16 09:17:28
Cieszę się, że wyszedł :) Prawda, że jest pyszny?
-
2008/10/16 12:05:15
ja tez dzisiaj upieke chlebek albo buleczki :D
-
2008/10/16 14:44:51
Atinko - ten chlebuś jest ekstra. Smakowała nawet moim marudnym rodzicom.
Ganiu - chleb jest zabójczy!
Majanko podaj adres - jak zrobię więcej to wyślę ;-)
Iwonko - piecz. Celebruj święto chlebka
-
zemfiroczka
2008/10/16 15:27:01
Mniam, uwielbiam ciecierzycę
-
2008/10/16 15:49:18
Oczko - ja też!
-
zemfiroczka
2008/10/16 18:05:48
Kurczę przymierzam się do hummusu, a zawsze tahini zapominam kupić, no! A mam chęć! Oj jak mam! ;)

pozdrówka
-
2008/10/16 18:14:36
Hummusu to jest to co Malta lubi bardzo :)
-
Gość: Ela, *.cust-adsl.tiscali.it
2008/10/16 20:01:21
Ale fajny! Robilam chleb z ciecierzyca wiec wiem, ze swietnie sprawdza sie w chlebie. Ale teraz to mnie kusi ten razowiec! Przepis u Gani przegapilam wiec bardzo sie ciesze, ze nam go pokazalas. Dziekuje :)
-
2008/10/16 20:10:20
Nawet jutro mam go zamiar upiec. Może będę miała lepsze zdjęcie, bo to jest fstretne.
ten razowiec minie skusił, bo jest razowcem i zawiera bardzo duzo pełnowartościowego białeczka :)
A co do przepisu, to cała przyjemność po mojej stronie :)
-
aga-aa
2008/10/16 21:28:23
kocham ciecierzyce! kocham domowy chleb! kocham Twój blog i Twoje przepisy! zamieszkajmy razem ;) ja będe prać, sprzątac, a Ty gotować ;)
-
2008/10/16 21:54:06
Agaa jak zaakceptujesz życie w wiecznym chaosie, z moim mężem na 35 m kwadratowych to zapraszam :D:D:D . Zwłaszcza, że podział obowiązków mi się podoba :D
I w ogóle miło mi.
-
aga-aa
2008/10/16 22:04:14
to ucieknij do mnie :) mam 39 m kwadratowych ;p
-
2008/10/16 22:17:36
A mieszkasz sama :D?
-
evenka-arabeska
2008/10/17 03:32:16
Pewnie wyjdę na dziwoląga , ale jeszcze nigdy nie jadłam ciecierzycy. Chlebek wygląda zachęcająco , więc może czas najwyższy dowiedzieć się jak smakuje ;-)
-
2008/10/17 07:53:21
Evenko - w chlebku jej jako - tako nie czuć, ale spróbuj jak ugotujesz :) Ciecierzyca jest smaczna - lekko orzechowa w smaku :)
-
atina_bc
2008/10/17 10:55:07
Malto widziałam, że założyłaś nowego kulinarnego bloga:-) Super! Czekam na pierwszy wpis:-) Pozdrawiam.
-
grumko
2008/10/17 10:55:15
I u Ciebie widzę cieicerzycę;-) Z innej beczki: w katalogu blogów widziałem, że szykuje się jakaś Twoja nowa odsłona;-) coś więcej w tym temacie?;-)
-
malta_79
2008/10/17 11:26:24
bedzie jak uporam się z szablonem.W nowej odsłonie będą rozmyślania o istocie mojej kulinarnej pasji, o jej początkachj, spostrzeżenia. Tylko szablon, szablon mnie denerwuje...
-
Gość: anetaw2, *.internetdsl.tpnet.pl
2008/10/17 12:15:38
Upiekłam wczoraj nieświadomie, że był dzień chleba :-)
wyszedł obłędny i często zamierzam go piec. Nie do końca zmieliłam ciecierzyce i mam orzeszki w kromkach;-)


-
malta_79
2008/10/17 12:26:42
Aneta, ja tez nie mieliłam do końca :)
-
zemfiroczka
2008/10/17 13:03:33
Czy chodzi o ten na bloggerze? ;)
-
malta_79
2008/10/17 13:27:55
Oczko: que?
Myśle, że chodzi o ten: www.kulinarnie.blox.pl
-
usmiecham-sie
2008/10/17 13:51:25
Jeszcze ja dołączę się do tych zachwytów... W życiu bym nie wpadła na mcieciorkę: z oliwkami, pomidorami, to dość powszechne chleby. podoba mi się.
-
malta_79
2008/10/17 13:52:45
Kuchareczko dziękuję. Miałaś szczęście i zdążyłaś na podmienione zdjęcie :)
-
zemfiroczka
2008/10/17 15:06:22
Aaaaa, bo na bloggerze w Twoim profilu był już założony szablon.

To daj znać, jak już zaczniesz snuć kulinarnie refleksje ;)))


-
malta_79
2008/10/17 22:38:39
Kulinarne refleksje Mode On.
-
zemfiroczka
2008/10/18 20:07:38
Byłam, widziałam, przeczytałam, napisałam, do sznurków wrzuciłam :))

pozdrówka
-
Gość: zorra, *.red-80-24-93.staticip.rima-tde.net
2008/10/20 10:56:55
Thx for your participation in WBD'08. The bread looks delicious.
-
malta_79
2008/10/20 12:40:00
Zorra, thank you.
-
2009/01/19 22:38:03
Mam pytanko
ile ma byc ciecierzycy po ugotowaniu i zmieleniu...taka tylko posiadam...
dziekuje i pozdrawiam, swietna stronka