Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Shish taouk, czyli kurczak po libańsku

Szukałam jakiś pomysłów na kurczaka, bo nie mogę przeciez jesć tak czesto shoarmy - znudzi mi się i co będzie? Dlatego 'przekopałam' Internet w poszukiwaniu czegoś równie orientalnego w smaku. I w końcu na Wielkim Żarciu znalazłam przepis na aromatycznego shish taouk. Fantastyczny smak,  pachnie Arabią... jak z "Tysiąca i jednej nocy"...

Składniki

  • 500 g świeżego kurczaka (polecam pierś i podudzie)

na marynatę

  • 2 zabki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw: cynamon, gozdziki, ziele angielskie, galka muszkatalowa,pieprz i imbir  - ja dałam po sporej szczypcie każdej z nich
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki  papryki
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego
    2 lyzki soku z cytryny
  • 2 lyzki oleju (dobrze komponuje się sezamowy, arachidowy)
  • 3 lyzki wody

 

Kurczaka przygotować do marynowania - umyć, jeśli korzystamy z piersi, to pokroić ją w nieduże kawałki.  Przyprawy wymieszać z sokiem z cytryny, wodą, koncentratem, olejem - zrobić marynatę. Kurczaka ułozyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, zalac marynatą, odstawic na co najmniej dwie godziny,a najlepiej na całą dobę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kawałki kurczęcia zostawić w tej samej brytfance lub naczyniu, w którym się marynowały. Naczynie / brytfankę przykryc folią aluminiową. Piec pod takim przykryciem przez 30 min, ściągnąć folie i piec jeszcze 10 minut.

Jesli serwujemy shish taouk jako danie, dobrze bedzie smakowało z ryżem zrobionym na jąkąś orientalną modłę, jesli jako przystawke imprezową to wykonałabym do niego sos czosnkowy, na bazie jogurtu greckiego lub kwasnej smietany.

Smacznego!

 

 

czwartek, 23 października 2008, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/23 19:49:08
Malto, pyszny musi byc taki kurczak !Tyle cudnych przypraw - na pewno niebiańsko pachnie i tak smakuje :) Pozdrawiam Cie mocno.
-
aga-aa
2008/10/23 20:07:52
aromatyczny zapewne, jak już odważę sie sama piec mięso to na pewno wypróbuje :)
-
malta_79
2008/10/23 20:59:33
pachnie fantastycznie, a jeszcze lepiej smakuje!
-
2008/10/23 21:23:46
wyglada bardzo smacznie.
-
2008/10/23 21:43:28
Powtórzę za dziewczynami - wygląda super! :)
-
2008/10/23 22:12:49
Wygląda świetnie ! Malto , czy po zalaniu marynatą wstawiałaś kurczaka do lodówki czy zostawiłaś w temperaturze pokojowej ?
-
malta_79
2008/10/23 22:28:10
Dziewczyny, dzięki :)

Abbro, wrzuciłam no lodówki na półkę na dole. Myslę, że mozna wykorzystać z powodzeniem spiżarnię, czy balkon w zimny dzień.
-
2008/10/23 23:42:07
super blog! my tez swietujemy polskie gotowanie i wlasnie o Tobie napisalysmy na
www.barmleczny.blogspot.com

Daj znac, jesli chcesz moze i dla nas cos napisac!

Tymczasem, zaczynamy Cie czytac:)

Pozdr!

Sylwia
-
2008/10/24 00:15:06
Ha! Czyli juz wiem, co robię w najbliższym czasie na obiad :)

Mi
-
malta_79
2008/10/24 08:24:59
Mi, nie pożałujesz :)
-
atina_bc
2008/10/24 08:32:34
Malto, ja go muszę zrobić! zapisuję sobie:) A przy okazji pytanko, goździki dawałaś mielone?
-
2008/10/24 17:26:29
No,.no ciekawie;)
-
malta_79
2008/10/24 19:20:08
Atinko, ponieważ mam nawyki z kuchni indyjskiej wiec najpierw uprażyłam goździki na sucho na goracej patelni i rozbiłam je w moździerzu :)
-
notme-gotuje
2008/10/24 20:34:00
Jak przyprawiony orientalnie, czuje zapach :))
-
malta_79
2008/10/24 20:41:22
uwielbiam kuchnię ze szczypta orientu :)
-
rain1drop
2008/11/03 09:14:48
Zrobiłam. Powiem krótko - świetny. Znakomita kompozycja przypraw ( nie dałam tylko gałki, bo akurat nie miałam, ale w niczym to nie umniejszyła zalet dania).
Będę nie raz powtarzać, dzięki!
Mi
-
malta_79
2008/11/03 12:22:05
Mi, bardzo się cieszę, że smakowało :) U mnie to danie też często gości na stole :)