Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Pudding ryżowy z daktylami

Wybaczcie, że mój wpis bedzie dziś ubogi - bez zdjęcia i niestaranny. Mam  jednak bardzo okrojony dostęp do Internetu.

W ramach Festiwalu kuchni żydowskiej przygotowałam puddnig ryżowy. Bardzo słodki,smaczny deser. Jest to mleczna potrawa, popularna wśród Żydów z Bliskiego Wschodu podawana na Szawout, czyli Święto Róż.

Przepis pochodzi z ksiązki "Kuchnia żydowska" Clarissy Hyman.

Składniki na 4 osoby:

1200 ml mleka tłustego

100 g ryżu krótkoziarnistego

4 łyżki miodu

50 g drobno posiekanych migdałów

150 gram wydrylowanych daktyli, drobno pokrojonych

2 łyżki masła

2 żółtka

2 łyżki wody różanej

 

Ryż gotujemy z mlekiem, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy dalej, często mieszająć. Zajmuje to ok godziny. Ryż musi stać się bardzo kremowy, amleko zostać niemal wchłonięte. Dodajemy miód, daktyle i migdały. Gotujemy jeszcze 20-30 min, często mieszajać. Rozprowadzamy masło i znów mieszamy, aż się wchłonie. Studzimy. Do lekko ostudzonego dodajemy żółtka -i wodę różaną. Znów mieszamy.

 

Podajemy zimne lub ciepłe. Udekorowane płatkami róż lub cynamonem.

 

 


 

 

 

 

sobota, 22 listopada 2008, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/22 10:40:49
:-)) Miło, ze jesteś, chociaż na króką chwilę :-)))
P.S. jadłam rogala marcińskiego z Poznania. Twoje na pewno były smaczniejsze. Chodza za mną.... ;-))
-
2008/11/22 10:45:04
Maltuś witaj kochana! :)) Mam nadzieje,ze wkrótce bedziesz co dzien :))) Puddingu nigdy jeszcze nie jadłam. Wyhaczyłam przepis w "Kuchni Włoskiej", muszę kiedys spróbowac :)
-
malta_79
2008/11/23 10:48:08
Krokodylku dzięki :)

Majanko, mam nadzieję, że będę miała internet już w tym tygodniu :)
-
2008/11/23 14:59:43
Pudding właśnie muszę przyrządzić ,bo jestem wielką fanką mlecznych wyrobów!:P
www.waniliowachmurka.blox.pl -zapraszam serdecznie do siebie:)
-
zemfiroczka
2008/11/23 19:52:51
Wraaaaaacaj! Bo smutno! ;))
-
tilianara
2008/11/24 08:07:41
Ale smakowicie zapowiada się ten pudding :) Wracaj, bo takie pomysły to skarb :)
-
malta_79
2008/11/26 13:15:40
mam nadzieję, że wrócę w tym tygodniu....
-
notme-gotuje
2008/11/28 22:18:12
Ah i z platkami roz ;)) Wlasnie dzis zastanawialam sie nad daktylami... kupic nie kupic? I nie kupilam, bo nic mi do glowy nie przyszlo. :/ A tu fajniutki deser dodalas :))
Pozdrawiam!
-
atina_bc
2008/11/29 08:19:00
Pyszny deserek:)
-
2008/11/29 15:36:27
Wypatrzyłam Twój pudding i zrobiłam z okazji Festiwalu Kuchni Żydowskiej na Cinie ( tam tez jest foto). Moją modyfikacją są rodzynki zamiast daktyli. Pudding jest pyszny - zwłaszcza, że jest z dodatkiem wody różanej, a ja uwielbiam smak róż. :)
Mi
-
zemfiroczka
2008/11/29 16:08:27
O proszę ! i zdjęcie się pojawiło :)

pozdrówka!
-
malta_79
2008/11/29 16:59:03
Notme - całkiem niezły jest ten deserek. Smakuje nawet antydaktylowcom :D

Mi - co do smaku róż - kocham wszystko co różane :)

Oczko - odzyskałam net :)
-
atina_bc
2008/11/30 06:11:24
Malto odzyskałaś neta?! Cudownie:) W sam raz na Festiwal pierniczków:)
-
malta_79
2008/11/30 14:50:09
Atinko odzyskałam :)