Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Szybkie rogaliki z czekoladą

Te rogaliki powinny nazywać się ratunkowymi. Dlaczego? A dlatego, że miałam niecałą godzinę na przygotowanie czegoś słodkiego na przyjazd niezapowiedzianych gości. Zrobiłam więc szybki przegląd lodówki i szafek... Okazało się, że dysponuję tabliczka gorzkiej czekolady i kupnym ciastem francuskim. Zrobiłam moc malutkich rogalików nadziewanych czekoladą. Sądząc z tempa, w jakim znikały, gościom smakowały...

 

Składniki na ok 18-20 malutkich rogalików.

  • arkusz mrożonego ciasta francuskiego (moje miało 275 gram)
  • tabliczka czekolady gorzkiej powyżej 70% miazgi kakaowej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyzki mleka 

Ciasto rozwinąć, przeciąć wzdłuż i pociąc na trójkąty (jak w rogalach marcińskich). Czekoladę połamać na małe kawałeczki, mniej więcej 1cmx1cm, układać na pociętym cieśćie francuskim, zawinać i układać na blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować rogaliki, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Smacznego!

 

 


 

 

poniedziałek, 16 lutego 2009, malta_79
Tagi: ciasteczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/02/16 13:01:12
Wow, Maltusiu wyglądają cudnie!!! :))) Super takie rogaliczki, musiały smakować, skoro tak szybko znikały :)) Mniam, ja się slinię na widok zdjęc, więc w pełni rozumiem gości :)
Pozdrawiam ciepło:)
-
2009/02/16 14:04:00
Kochana, prywatnie powiem, że za długo siedziały w piecu :0. najpierw wyglądały na niedopieczone, a potem na przypalone :). Gościom nie przeszkadzało. Zastanawiam sie, czy nie byłyby dobre np z nutellą. albo mleczna czekoladą....
-
2009/02/16 14:52:19
Ale fajne rogaliki.... ciasto francuskie i czekolada , to pyszne połączenie:))))
-
2009/02/16 14:53:01
Rogaliki wyglądają cudnie :)! A to, że są przyrumienione tylko dodaje im uroku. Ah, muszą być pyszne :)! Mają w sobie to "coś", co sprawia, że mam na nie wielki apetyt :). A to coś nie jest tylko czekoladą ;)...
-
2009/02/16 21:53:58
ja juz dawno sie przekonalam, ze gotowe ciasto francuskie jest niezastapione w kuchni:)
-
2009/02/16 22:14:51
Andziu, okazały się strzałem w 10 :). Dziś koleżanka dzwoniła po przepis :). Zdębiała, jak jej go podałam :D

Olu, więc zasuwaj po ciasto francuskie i bierz się za rogaliki :)

Iwonko, ja dość rzadko z niego korzystam, bo staram się żywić zgodnie z metodą Montignaca :)
-
2009/02/17 09:44:31
Wyglądają cudnie i ja tam nic nie widzę, żeby zbyt długo siedziały w piekarniku:)
-
2009/02/17 11:03:41
Ja bym chętnie po to ciasto francuskie zasunęła, ale w sklepie byłam wczoraj (i nie kupilam...), więc następny raz nie nastąpi aż tak szybko :)... Teraz mogę sobie o nich co najwyżej pomarzyć ;)...
-
2009/02/17 11:57:37
Atinko, bo wybrałam najładniejsze sztuki do zdjęcia ;)
Olu, szkoda... Ale co się odlecze to nie uciecze :)
-
2009/02/18 11:14:24
He he czasem potrzebne nam są takie ''ratunkowe'' przepisy, wyglądają pysznie, ja też bym im się nie oparła. :)

Pozdrawiam!
-
2009/02/18 12:07:53
Bardzo apetyczne. Robiłam kiedyś podobne, tyle,że zawsze nadziewałam je konfiturą z róży. Śliczne!
-
2009/02/18 14:21:17
Takie zawsze smakują:)
-
2009/02/18 15:40:13
Notme,cieszę się, że Ci się podobają :)
Mała Mi - jutro zrobię z różą :)
Olciaky - no ba!
-
2009/02/18 22:50:05
ale smakowite!!
fajny pomysł, bo czasami naprawdę potrzeba czegoś szybkiego, a -ja przynajmniej mam wtedy wielką pustkę w głowie :P
pozdrawiam :)
-
Gość: WildWind, host-81-190-111-60.gdynia.mm.pl
2010/03/17 14:17:54
są pyszne,ale spróbuj z nutellą:)
-
2010/03/17 17:53:02
Doskonały pomysł!