Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Carpaccio dyniowe

Jakiś czas temu w "Kuchni" było sporo przepisów na carpaccio: z łososia, tuńczyka, kaczej piersi i cukinii. Ponieważ moim zdaniem od cukinii do dyni dość blisko (proszę o to by ortodoksyjni wielbiciele i znawcy dyni na mnie nie krzyczeli :) ), postanowiłam popelnić takową przystawkę. Muszę przyznać, że był to pomysł wielce udany. Dopóki bedzie można dostać świeżą dynię będę go powtarzać.

 

Składniki

  • kilka plasterków cienko pokrojonej dyni
  • oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki)
  • ocet balsamiczny ciemny (1 łyzka)
  • 1 łyżka orzechy włoskie posiekane
  • sól do smaku

Pociętą dynię ułozyć na talerzu. Oliwę i ocet dobrze wymieszać z odrobiną soli, polac nią dynię. Całość posypać orzechami.Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

Smacznego!

 

 

środa, 28 października 2009, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
atina_bc
2009/10/28 18:07:29
niesamowicie proste, a wygląda tak pysznie:)
-
malta_79
2009/10/28 19:23:34
Zgadza się atinko - wykonanie zajęło mi kilka minut, plus czas chłodzena, a efekt fantastyczny.
-
majanaboxing
2009/10/28 22:07:11
Wygląda fantastycznie ! Ten kolor i w ogóle, myśle, że smakuje świetnie!:)
Pozdrawiam:)
-
malta_79
2009/10/28 23:27:20
Jest własnie takie wytrawne, słodkawe, odświeżające... Robilismy z tego carpaccio z mężem ruloniki i do środka wkladalismy kawałek orzeszka :)
-
pumpkinkitchen
2009/10/29 12:19:27
Super, wygląda bardzo zachęcająco!