Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowe z lukrem krówkowym i sernikowym jednocześnie

Kiedy szukałam inspiracji na tegoroczny Festiwal Dyni znalazłam na blogu Aaricii pomysł na piekne ciasto. Na poczatku troche sie zmartwiłam, bo jakoś nie leżalo mi robienie dyniowego tortu dla 2 osób i jedzenie go przez najbliższy tydzień (miałam spedzic ten weekend z mężem, ogladając filmy i grając w planszówki), ale okazalo się, że odwiedzą nas krewni.

Zakasałam zatem rekawy, popełniłam mus z dynii i dziś rano wzięłam się za pieczenie.

Zdecydowanie obciełam cukier i karmel w tym przepisie, zwiekszyłam natomiast ilośc cream cheese. Ciasto jest cłodkie, a krem - lukier ma smak i kolor krówki (specjalnie delikatnie przepaliłam karmel).

Ciasto smakowało i rodzinie i nam :), choc chyba sobie daruje robienie go w przyszłości - jest duuuużo za słodkie dla nas :)

Składniki:

- ciasto

  • 3  szklanki mąki (uzyłam 2 szklanek maki razowej pszennej i jednej orkiszowej)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu

 

  • 425 g niesłodzonego puree z dyni
  • 1 ½ szklanki cukru (dałam pół szkalnki fruktozy)
  • 1 ¼ szklanki oleju
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej

- lukier

  • 300 gram cukru pudru (200 gram pudro fruktozy)
  • pół szklanki + 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki soli
  • 350g kremowego twarożku w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej

-dekoracja - błyszczący cukier pomarańczowy

Make delikatnie przesiałam, zmieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.

Dyniowe puree ubiłam z olejem i fruktozą, potem wbijałam po jednym jajku i cały czas ubijałam (kazde jajko musi sie dokaldnie polaczyc z masą dyniową, zanim wbije się kolejne). Potem połaczyłam mokre i suche składniki razem, tak jak podczas robienia muffinek. Na sam konec wsypałam skórke pomarańczową. Podzieliłam ciasto na dwie częśći, wlałam do przygotowanych wcześniej tortownic (wysmarowane masłem i opróczone mąką) i piekłam przez ok 35 minut w 180 stopniach w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Wystudziłam.

Lukier zrobiłam tak: 100 gram pudro fruktozy zaczęłam rozpuszczać na wolnym ogniu w rondelku i karmelizować, kiedy był juz gładka lsniąca i nieco ciemniejsza, wlałam śmiatankę i zaczęłam mieszac energicznie. Doprowadziłam masę do gładkości, wsypalam sól i wlałam ekstrakt waniliowy. Masa zabulgotała a potem znw wróciła do swojego gladkiego stanu. Ściagnełam ja z ognia, przelałam do schlodzonej metalowej miseczki i studziłam do temperatury pokojowej. Kiedy masa stygła, utrałam cream cheese z masłem i frukto-pudrem, a potem po odrobince dolewałam karmel. Kiedy masa była gładka wlozyłam ja do lodówki na 1,5 godziny - ladnie się ściagnęła. Uzyłam połowy lukro-masy do przelożenia placków dyniowych resztą posmarowałam wierzch i boki.  obsypałam ciasto cukrem pomarańczowym.

Smacznego!

 

 

sobota, 24 października 2009, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/10/24 19:20:33
Piękne ciacho Malto!
Super, że znowu blogujesz, brakowało mi Twoich pomysłow:))
Pozdrawiam cieplutko!
-
majanaboxing
2009/10/24 22:26:30
Jakie fajne ciacho! :)) Bardzo mi się podoba i jeszcze ten lukier, mniam:))
Maltusiu, tak bardzo się cieszę ,że jesteś!!! NAwet nie wiesz jak bardzo :**
Buźka serdeczna :***
-
zemfiroczka
2009/10/24 22:41:23
Wiedźmo Złota! Do mnie dopiero dotarły słuchy, że wróciłaś :)) Nawet nie wiesz jak się cieszę :) (tudzież na wieść pierniczenia w grudniu :))

buziaki najsłodsze :)**
-
2009/10/25 00:46:40
bardzo fajne, szczególnie podoba mi się połączenie smaków i kolory ciasta
-
atina_bc
2009/10/25 06:03:31
Maltuś śliczne ciasto:) Bardzo smacznie się prezentuje :) Cieszę się, że znowu nadajesz ze swojej kuchni:)
-
bea.w.kuchni
2009/10/25 07:26:48
Masz racje, i mnie ten przepis bardzo sie wtedy spodobal! Jestem pewna, ze ciasto jest przepyszne! :)

Pozdrawiam!
-
malta_79
2009/10/25 09:24:01
Dziewczyny, wzruszyłam się. Miło, że tak ciepło mówicie o moim powrocie.

Andziu, Beo - ciasto jest przepyszne, ale zjedzenie więcej niż kawałeczka grozi śmiercią z przesłodzenia. Nawet w przypadku obciętej ilości cukru. Cieszę się, że dałam go mniej!

Viridianko - witam na moim blogu, zapraszam częściej :). To prawda, połączenie smaków jest bardzo ciekawe, a kolory cóż... Skoro lukro-masa ma być krówkowa, to niechże będzie miała kolor krówki, a ciasto skoro jest z dyni, niech dynia je zdobi. :)

Atinko, Majanko, Oczko - tęskniłam za Wami ogromnie! Dziękuje za pochwałę wygłoszoną ku czci ciasta! :D

-
2009/10/25 18:53:47
Fajne ciacho ! Podoba mi się :)
Malto , fajnie , że znów działasz na polu kuchennym ! ;)