Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Rafello. Prawie.

Trufelki te kusiły mnie od dawna :). Postanowiłam zrobic je na święta. Przecież to dobry czas, by robić słodkości wszelakie, zwłaszcza jeśli się ma dla kogo :). Zostaly faworytem mojego męża i Przyjaciół. Przepis Dorotki.

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia Świąteczne i Noworoczna Olgi Smile.

Składniki na około 35 - 40 pralinek:

  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mleka w proszku (dałam "Łaciate" pełnotłuste)
  • 250 g wiórek kokosowych + 100 g do obtoczenia
  • ½ kieliszka spirytusu
  • 2 duże zmielone wafle lub pokruszone dokładnie wafelki do lodów
  • około 40 sztuk migdałów bez skórki


Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna, więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładać do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki.

Smacznego!

 

 

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

 

sobota, 02 stycznia 2010, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2010/01/02 14:56:48
Ale cudeńka! Robiłam podobne, też były pyszne:)
-
malta_79
2010/01/02 14:57:48
Dziękuję :)