Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Nugat kulinarny

Wszystko zaczęło się od tego, że bardzo zapragnęłam zrobić ciastka z nugatem. Taką twardą nutellą. Niestety, nie udało mi się nigdzie znaleźć takowego 'zwierza'. Już chciałam się poddać, gdy nagle przyszło olśnienie: przecież przepis na nugat był w 'Kuchni'! Sięgnęłam zatem do półki, na której leżą ułożone w elegancką stertę numery tegoż magazynu. Znalazłam przepis. Odetchnęłam z ulgą. Przepis na ciasteczka zostanie wypróbowany.

 

Składniki:

 

  • 300 g cukru pudru
  • 300 g blanszowanych orzechów laskowych i zmielonych
  • 300 g czekolady (u mnie 2/3 to gorzka 85% pozostała to mleczna)
Cukier rozpuścić na patelni, dodać zmielone orzechy cały czas mieszać, aż się połączą - powstanie jednolita, choć grudkowata masa. Tę masę należy rozsmarować na pergaminie, a następnie ostudzić. Potem należy ją zmiksować - byle długo, by z orzechów wyszedł olej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze zmiksowaną masą orzechową, wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i ostudzić.
Podzieliłam taki nugat na 9 porcji, część wykorzystałam do ciastek, część pożarł mąż, a część zamroziłam.
Smacznego!

 

piątek, 12 lutego 2010, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2010/02/12 20:55:42
Pierwszy raz spotykam się z takim nugatem. Ja chyba też bym go zeżarła samego hihihi;))
-
mafilka
2010/02/12 20:57:40
Oj, smakowałoby mi to cudo... :)
-
malta_79
2010/02/12 21:15:30
Majanko - ja tez go podskubuję (świętą nie jestem :D), a mój mąż to wcina go jak dziki :D
W Niemczech podobne cudo nazywa się Nuss-nougat. MArgot pokazywala go kiedyś na Cinie.

Mafilko - oj, bo dobre jest :)
-
2010/02/13 09:32:41
A ja muszę się przyznać, że nigdy nie jadłam nugatu, ale słyszałam, że jest baaaaardzo słodki i pyszny:))))
-
bea.w.kuchni
2010/02/16 09:31:20
No prosze, przeoczylam ten przepis w Kuchni... A pamietasz moze jeszcze Malto w ktorym numerze? Z ciekawosci sprawdze, czy mam i czy cierpie na slepote w takim razie ;)
Ja mam od czasu do czasu dunskie przepisy na ciasta z nugatem wlasnie, tylko ze tego ciemnego nugatu w CH brak (jest tylko ten francuski, bialy.
Chetnie wyprobuje Twoj przepis Malto :)

Pozrawiam!