Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Skarb czekoholika

Ufff, myślałam, że nie zdążę powrócić z Pragi, by przygotować jakąś pyszność na Czekoladowy Weekend. Na szczęście wczoraj wróciłam do domu, ogarnęłam się i wieczorem upiekłam to pyszne ciasto! Skarb czokoholika już dawno był dodany do ulubionych i czekał na okazję, by go zrobić. Taka okazja nadarzyła się. Przepis podaję za miłą Majanką.

 

Składniki:
50g masła
1 łyżka kawy instant
375ml wody
440g cukru pudru (dałam, podobnie jak Majanka, 330g)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100g gorzkiej czekolady deserowej, grubo posiekanej
2 jajka, lekko roztrzepane
375g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
25g dobrego kakao
Piec rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Do rondla włożyć masło, kawę, wodę, cukier, ekstrakt z wanilii, czekoladę i całość podgrzać na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Przelać miksturę do dużej miski i zostawić na 20 minut.
Następnie dodać jajka i przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy.
Piec 1 godzinę i 50 minut (wg przepisu) Warto sprawdzić patyczkiem, bo może upiec się szybciej. Wyjąć i ostudzić w formie przez 15 minut. Następnie delikatnie wyjąć ciasto z foremki i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!

Składniki:

 

  • 50g masła
  • 1 łyżka kawy instant
  • 375ml wody
  • 440g cukru pudru (dałam, podobnie jak Majanka, 330g)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100g gorzkiej czekolady deserowej, grubo posiekanej
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 375g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25g dobrego kakao

 

Piec rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Do rondla włożyć masło, kawę, wodę, cukier, ekstrakt z wanilii, czekoladę i całość podgrzać na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Przelać miksturę do dużej miski i zostawić na 20 minut.

Następnie dodać jajka i przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy.

Piec 1 godzinę i 50 minut (wg przepisu) Warto sprawdzić patyczkiem, bo może upiec się szybciej. Wyjąć i ostudzić w formie przez 15 minut. Następnie delikatnie wyjąć ciasto z foremki i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

 

 

niedziela, 21 lutego 2010, malta_79
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bea.w.kuchni
2010/02/21 10:07:31
To milo mi bardzo, ze tuz po powrocie chcialo Ci sie piec ciasto z mysla o CzekoWeekendzie! ;)
Przepis brzmi pysznie :)

Pozdrawiam Malto! I udanej niedzieli zycze :)
-
majanaboxing
2010/02/21 10:18:40
Jejciu,jak mi miło Maltusiu! :)))))
:*****
Smaczne ciacho prawda? :))) Och, zjadłabym je jeszcze i jeszcze i jeszcze :) Slicznie Ci wyszło i cieszę się, ze smakowało :)))

Pozdrówki ciepłe :***

Ps. Dziękuję :**
-
2010/02/21 10:59:20
No ja się nie dziwię, że skarb :) Bardzo mi się podoba środek tego ciasta, bo ciasto czekoladowe jak dla mnie, powinno byc ciężkie i mokre. Pysznie wygląda :)
-
malta_79
2010/02/21 11:39:12
Beo, zgłosiłam się wiec udział wziąć musiałam, choćbym miała zrobić tylko czekoladę na gorąco z bitą śmietaną!

Majanko - cała przyjemność po mojej stronie!

Kasiu - więc mamy taki sam pogląd na ciaasta czekoladowe - ciężkie i mokre :) zakalcowate...
-
Gość: Muscat, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/02/21 12:11:53
Ale się od piątku ciast czekoladowych naoglądałam na blogach! Wyjątkowo udana akcja. Te Wasze Czekoladowe zakalce, Dziewczęta, wyglądają na tyle dobrze, ze się chyba szarpnę na takiego któregoś razu (ja wprawdzie ciast prawie nie jem, ale u nas ma kto zjeść, he! he!)
-
karola.sercenatalerzu
2010/02/21 12:32:15
brzmi nieźle. zapisuję w pamięci, a póki co z piekarnika roznosi mi się zapach razowej szarlotki :-)
-
ugotujmy
2010/02/21 12:58:38
takie mocno czekoladowe ciasto to naprawdę skarb..
-
malta_79
2010/02/21 13:44:40
Ugotujmy - mocno uzależnia!
KArolka - a przepisik na razową szarlotkę?
-
2010/02/21 17:39:50
prawdziwy skarb!
-
gosiaa99
2010/02/21 18:04:44
Mniam..o całe szczęsci że akurat pieke brownies ..inaczej byum nie wytrzymała patrzec na takie cudenko czekoladowe
-
2010/02/21 21:02:17
Bardzo ładnie wyszło Ci ciasto, już dawno słyszałam, że jest pyszne, wreście muszę go upiec, pozdrawiam :)
-
rain1drop
2010/02/22 14:58:29
Mniam! Robię podobne, ale nie dodawałam do niego kawy, muszę spróbować :)
-
2010/02/25 15:15:32
Wygląda na baaaaaardzo wilgotne:)))