Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pełnoziarnisty z orzechami pecan

Olcik w swojej Galerii Chleba jakis czas temu pokazała chleb pełnoziarnisty z żurawiną. Bardzo mi się on spodobał, bo nie wymaga zbyt wiele zachodu od piekarza. Takie chleby lubię, bo nie zawsze mam czas na to, by upiec chleb na zakwasie czy poolish. Nie chciałam jednak dodawać do tegoż chleba żurawiny i postanowiłam zamiast niej dodać orzechy pecan. Chleb wyszedł pyszny! Podbił serca wszystkich biesiadników podczas świąt.

Olcik, dziękuję za przepis! :) :*

Prze[is dołączam do akcji Kuchnia Wielkanocna.

Składniki:

 

  • 520 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 520 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie drobno mielona mąka grahama, częściowo przesiana)
  • 500 ml letniej wody
  • 8 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka fruktozy
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 posiekanych orzechów pecan

Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (wrzuciłam miskę pod kocyk) aż do podwojenia objętości (to bardzo ważne, trzeba byc cierpliwym). Wyrośnięte  ciasto przeozyć do keksówki. Zostawić na chwilę do wyrośniecia i nagrzać piekarnik do 230 C.

Wstawić do nagrzanego do 230 C piekarnika i piec 55-60 minut koniecznie z żaroodporną miseczką wody wstawioną na półkę piekarnika. Jeśli zbytnio zacznie się rumienić to można przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

 

 

 


Kuchnia Wielkanocna 2010

 

piątek, 09 kwietnia 2010, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2010/04/09 19:57:52
Cudowny chlebek Maltuś! Bardzo mi się podoba :))
mogę kromeczkę? :))
Buźka:**
-
ugotujmy
2010/04/09 22:27:23
lubię chleby z ziarenkami, z orzechami
ale orzechy pecan są mi wciąż nieznane, nie tylko w chlebie
-
malta_79
2010/04/09 22:44:56
Kromeczka leci do Ciebie, Majanko!

Ugotujmy - możesz pecany zastąpić orzechami włoskimi :). Od siebie dodam, że pecany ciężko kupić i są cholernie drogie. Odradzam kupowanie w małych paczuszkach po niespełna 100 gram - ich cena to od 12-16 zł!. Ja kupuję je raz na jakiś czas w opakowaniu kilogramowym. Wychodzą mnie wtedy 56 zł. I tak za drogo, ale małżon od pecanów uzależniony!
-
wiosenka27
2010/04/10 07:59:40
Jak z ziarnami to nie dziwię się że jest pyszny:)
-
2010/04/12 16:39:27
Pycha! Cóż za delicje! Po prostu rozpływam się w gastrofazowych spazmach :)
-
2010/04/20 11:53:35
Pyszny chlebek :)
-
Gość: Ala, *.aztw.cable.virginmedia.com
2010/04/20 23:05:23
Witaj Malto,
jestem fanka Twojego bloga i postanowiłam podzielić się świetnym przepisem na nalesniki wg Montignaca. można je jest jako posiłek tłusty lub weglowodanowy w zależności od tego jak się smazy. 3/4 kubka ugotowanej komosy ryzowej (quinoa) wrzucić do blendera z 6 bialkami lub 3 jajkami. Szczypta soli może być potrzebna. Wrzucić na gorąca patelnie natluszczona lub nie. Można jest na słodko z nieslodzonym dzemem lub wytrawnie z warzywami i serem. Pyszotka!!!!
-
malta_79
2010/04/21 14:45:28
Wielkie dzięki Alu!