Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Habermus orkiszowy św. Hildegardy

Kuchnią św. Hildegardy zainteresowałam się przez przypadek. Szukałam dań z grupy węglowodanowej, ale takich, które mogłabym zastosować w metodzie Montignaca. Już na pierwszych stronach znalazłam przepis idealny na śniadanie - ziarna orkiszu, jabłko, migdały i miód. Przepis nieco zmodyfikowałam - migdały zastąpiłam orzechami włoskimi, a miód syropem z agawy. Habermus okazał się strzałem w dziesiątkę - aromatyczne, słodkie i solidne śniadanie. Idealne na jesień. Przepis na dwie duże porcje. Źródłem przepisu jest Książka kucharska św.Hildegardy, autorstwa Wigharda Strehlowa.

Składniki:

  • szklanka ziaren orkiszowych
  • 1 duże jabłko
  • 2,5 szklanki wody
  • szczypta galgantu
  • szczypta bertramu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
dodatkowo na każdą porcję:
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (u mnie orzechy)
  • 2 łyżeczki miodu (miód fruktozowy, syrop z agawy)
  • 2 łyżeczki nasion babki płesznika
Ziarna orkiszu zalać wodą, gotować ok 15-20 minut, często mieszając. Następnie jabłko umyć, obrać (ja daję ze skórą), pokroić w kostkę wrzucić do gotującego się orkiszu razem z cynamonem, galgantem i bertramem. Wymieszać. Gotować aż jabłko zmięknie. Rozłożyć habermus na talerzykach, posypać migdałami i nasionami babki, polać miodem.
Smacznego!

sobota, 02 października 2010, malta_79

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
usmiecham-sie
2010/10/02 13:33:16
Bardzo fajny pomysł na deser, w dodatku zdrowy. Lubię Twoje zdrowe przepisy.
-
bea.w.kuchni
2010/10/02 14:08:19
A przy okazji przepisy Hildegardy to naprawde zrodlo zdrowego odzywiania. Dobrze, ze trafilas do jej kuchni ;)

Pozdrawiam!
-
majanaboxing
2010/10/02 14:25:50
Bertram i galgant brzmią dla mnie jak bohaterowie z Władcy Pierścieni albo Harrego Pottera hihihi ;)), a to dlatego,ze spotykam sie pierwszy raz z tymi nazwami;) To są przyprawy Maltusiu, tak?
Danie bardzo interesujące, bo tak - jest cynamon, który wielbię i jabłuszko,a ono do cynamonu pasuje idealnie :)) Pozostałe składniki mniej lub bardziej znam, a wydaje mi się,ze pałaszowałabym to z wielką chęcia:))
Miłej sobotki!:))
-
malta_79
2010/10/02 20:08:46
Asiu - miło mi to slyszeć. Zakładam, ze lubisz zwłaszcza te wege, prawda? :)

Beo, też się cieszę ;). I miło cię czytać :)

Majanko - zgadza się bertram i galagant to przyprawy. Galagant ma posmak korzenny , a bertram... Hmm. Nie potrafię sprecyzować. Danie jest smaczniste! Fajny efekt daje smak nasion babki. Rzekłabym - odświeżający.
-
2010/10/03 12:10:14
I ja myślałam , co by sobie kupić tę książkę :)))
-
malta_79
2010/10/03 14:57:26
Andziu, zdecydowanie polecam!
-
majanaboxing
2010/10/03 16:18:20
No to ja bym chętnie spróbowała :)
-
malta_79
2010/10/03 17:29:18
No to wysyłam Ci małą porcję :)
-
dorota20w
2010/10/19 22:59:26
mniam
to musi być pyszne !
-
Gość: Urszula11, 148.81.254.*
2012/03/18 10:42:10
napewno smaczniutkie:) pozdrawiam cieplutko:)