Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
Blog > Komentarze do wpisu

Spóźniona z dynią. Zupa dyniowa z porem z grzybową nutą.

Dziś odkryłam, że spóźniłam się na mój ulubiony Festiwal Dyniowy. Nie znajduję dla siebie wytłumaczenia w tej kwestii. Posypuję zatem głowę popiołem i proszę o wybaczenie.

Wiecie, że kocham dyniowy czas. Dla mnie koniec października to początek nowego roku (vide: kalendarz Celtów). Czas rozmyślań, podsumowań, postanowień (zrzucić  X kg, więcej blogować, próbować się bardziej socjalizować). Oczywiście, zawsze postanawiam wypróbować nowe przepisy. Nowe połączenia smakowe. W październikowym numerze "Kuchni" znalazłam świetne przepisy na zupy. Jedną z nich była zupa dyniowo-porowa z grzybową nutą. Nie bardzo wyobrażałam sobie ten smak, dla mnie dyniowa zupa raczej zawsze ma charakter orientalny. Tym razem spróbowałam tego połączenia - okazało się smaczne. Por nadał zupie wyrazistego smaku, prawdziwki leśnego aromatu. Zupa jest prawdziwie jesienna. Polecam amatorom dyniowych smaków.

Skladniki

 

  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę (u mnie gatunek hokkaido)
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru (pominęłam)
  • 1,5 litra bulionu (u mnie drobiowy)
  • 3/4 szklanki kremówki (dałam ok. 100 ml)
  • 20 g suszonych prawdziwków
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 - 3 łyżki posiekanych pistacji
  • starty oscypek
Prawdziwki namoczyć w wodzie. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ułożyć na blasze pokrojoną dynię, skropić ja oliwą i piec ok 45 minut. W tym czasie posiekać pora, zeszklić go na maśle w garnku o grubym dnie z dodatkiem soli (i ew. cukru). Kiedy por się zeszkli zalewamy go bulionem, dodajemy pieczoną dynię, przykrywamy garnek i gotujemy co najmniej 1,5 godziny. Mieszamy co jakiś czas, żeby dynia się nie przypaliła. Potem całość blendujemy, wodę z grzybów (bez grzybów!!!), śmietankę, całość zagotowujemy. Ściągamy garnek z ognia, doprawiamy. Wlewamy zupę do talerzy, posypujemy serem i pistacjami.
Smacznego!

 

 

poniedziałek, 01 listopada 2010, malta_79
Tagi: dynia grzyby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bea.w.kuchni
2010/11/01 14:20:54
Piekna! Tez mi sie w Kuchni spodobala :)
A o kilogramach to ja mysle zawsze dopiero w lutym ;))

PS. Czy chcesz by dopisac Cie do podumowania? Jesli tak, to dopisz prosze linka lub baner i powiedz, pod jakim nickiem Cie dopisac. A jesli nie chcesz, to nie ma sprawy rzecz jasna :))

Pozdrawiam!
-
krokodyll8
2010/11/01 15:07:53
Wygląda apetycznie. tez sie nad nią zastanawiałam. Spóźniłaś się o rzut beretem. Z tego co pisałaś, to za duzo po prostu masz na głowie, więc jej niczym nie posypuj. :-) Pozdrawiam :-)
-
2010/11/01 18:57:49
Malto wspaniała zupka. Właśnie dotargałam do domu kolejne dynie i się zastanawiam co tym razem z nich przygotować.
-
majanaboxing
2010/11/01 19:12:11
mniami :) Pyszna zupka Maltus:)) Ja też niedawno robiłam zupkę dyniowo-porową, stwierdzam,że to pyszne połaczenie :)
Mniam:))
Pozdrowionka Maltus:*
-
atina_bc
2010/11/02 05:10:18
Zupka wygląda bardzo smacznie:)
-
Gość: elzunia, *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2010/11/02 18:35:26
widzę że też skorzystałaś z pomysłu na zupkę z "Kuchni"....dla mnie super...tylko moja w wersji i pestkami dyni
-
atina_bc
2010/11/21 06:58:05
Witaj Maltuś ! mało Cie tutaj a ja chciałam o Festiwal zapytać :)
-
2010/12/13 08:18:28
Pyszna zupka !:)
-
Gość: gosia moja-dieta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/24 18:17:16
Uwielbiam dynie, a przygotowane przez Ciebie danie wygląda bardzo smakowicie!
-
ipolisa
2012/07/16 16:42:43
Trzeba się w końcu odważyć i zrobić taką zupę, a nie tylko pomidorową i ogórkową na zmianę. :)