Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
sobota, 30 stycznia 2010

Lubię fasolkę mung. Ma ładny kolor, delikatny smak. Zwykle jadam ją w zupie, ale tym razem zrobiłam z niej pastę, inspirowaną przepisem znalezionym u Olgi, na blogu Smak imprezy. Pasta jest dobra, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonych pomidorów. Z podanych niżej składników wyszła, taka ilość pasty, że napełniłam pudełeczko o pojemności 0,5 litra.

Składniki

 

  • 150 g fasolki mung
  • 6 dużych suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, kumin
Fasolkę mung opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć, potem przestudzić. Pomidory lekko osuszyć na papierowym ręczniku, pociąć i razem z przecierem dołożyć do fasolki. Zblendować, ale tak, by widać było częściowo ziarenka fasoli. Doprawić utłuczonym w moździerzu kuminem, solą i pieprzem. Podawać najlepiej na chrupkim lub ciemnym pieczywie.
Smacznego!

czwartek, 21 stycznia 2010

Zrobienie tarty Tatin chodziło za mną od ponad roku. Ciągle nie mogłam się zdecydować. Dopiero kiedy przeglądałam cudowną książkę Michela Roux "Ciasta" poczułam, że dorosłam do zmierzenia się z tarta Tatin. Przepis zaczerpnęłam z rzeczonej ksiażki, ciasto francuskie zrobiłam sama (o cieście francuskim innym razem). Tarta jest bardzo słodka... Świetna na ciepło z małą czarną i gałką lodów waniliowych.

Składniki na formę o średnicy 24 cm

 

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 5 średnich jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, skropionych sokiem z cytryny
  • 120 g masła
  • 160 g cukru pudru
Formę równomiernie wysmarować masłem, posypać cukrem pudrem i rozłożyć jabłka, zaokrągloną stroną do dołu. Ciasto francuskie rozwałkować, ostrożnie przenieść na jabłka, docisnąć i rozwinąć.  Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na co najmniej 20 minut do lodówki.

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę podgrzać na niewielkim ogniu przez 10-15 minut aż cukier i masło się połączą, zagotują i utworzy się jasny karmel. Sprawdzić, czy cukier i masło się skarmelizowały równomiernie (podważyć ciasto małą łopatką). stawić na 25 minut do piekarnika.

Wyjąć z piekarnika i szybko przełożyć na duży talerz, odwracając formę do góry dnem. Jabłka - uciekinierów przesunąć na miejsce. Można posypać cynamonem.

Smacznego!

 

 

piątek, 15 stycznia 2010

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim miłośnikom serialu "House M.D.".

W jednym z odcinków drugiego sezony serialu House zabrał pudełko z lunchem dr Wilsonowi. Podczas konsumpcji House oświadcza swojemu zespołowi, że powinni spróbować pancaksów Wilsona z orzechami macadamia, gdyż są boskie.

Zaczęłam mysleć intensywnie o tych małych placuszkach - jak je zrobić, jak połączyć je z macadamią, która jest bardzo twarda... W końcu wyśniłam poniższy przepis. I powiem wam jedno: House miał rację.

 

Składniki na ok 16 pancakesów

 

  • 2 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • 3/4 szklanki pobitych lekko tłuczkiem orzechów macadamia
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

 

  • odrobina ghee do smażenia
Wszystkie składniki połączyć, na sam koniec wsypując połamane orzechy. Surowe ciasto odstawić na chwilkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią maleńki kawałeczek ghee i rozprowadzić. Ciasto nakładać łyżka na patelnię - u mnie na każdego pancaka przypadaly dwie łyżki surowego ciasta. Piec z obu stron na zlocisty kolor. Podawać polane syropem klonowym lub jogurtem.
Smacznego!

 

poniedziałek, 11 stycznia 2010

Nadchodzi taki moment podczas stosowania I fazy diety Michela Montignaca, że zaczyna nas skręcać. Mamy ochotę na pyszny chleb, posmarowany grubo masłem, z kawałkiem serka, szynki... A tu, rygorystyczne zasady diety sprawiają, że taka prosta rozkosz jest nam niedostępna... Ale wcale nie musi tak być. Raz na jakiś czas możemy upiec sobie chleb z mąki sojowej, ale uwaga NIEODTŁUSZCZONEJ. W smaku i konsystencji przypomina on delikatny biszkopt i najlepiej smakuje lekko opieczony w tostownicy. Trochę dziwnie pachnie. Podaję proporcje na keksówkę o wymiarach 23x9 cm. Pomysł podaję za forum Diety Zuzla.

Składniki

 

  • 6 jaj
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła lub 1 ½ oliwy (daje maslo, lepszy smak)
  • 160 g mąki sojowej nieodtłuszczonej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia (nie zastępować sodą, bo będzie KULINARNA KATASTROFA)


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Śmietanę, maslo i żółtka wymieszać i stopniowo dodawać mąkę, a na końcu białka. Wyłożyć do foremki i piec w rozgrzanym do 170 st. piekarniku 50 minut na złotobrązowy kolor. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!

 

Tagi: Montignac
21:16, malta_79 , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4