Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
piątek, 30 maja 2008

Tort ten wymyśliłam sama na potrzeby urodzin. Jest w pełni zgodny z metoda Montignaca. Hest owocowo czekoladowyi leciutki jak puch. Znika bardzo szybko! Przepis zamieściłam wczesniej na forum Diety Zuzla.

Składniki na ciasto (wychodzą 3 blaty)

  • 9 białek
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki fruktozy
  • 6 łyżek mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 12 łyżek maślanki (plus trochę w zapasie)
  • ulubiony aromat do ciasta

Składniki na masę cytrynową

  • sok z 2 cytryn
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżka fruktozy (chyba, że ktoś lubi słodsze)
  • 1 łyżka żelatyny

Składniki na masę wiśniową

  • szklanka wiśni (u mnie mrożone)
  • 3 szklanki maślanki
  • 2 łyżki fruktozy
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

Wykonanie blatów

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2 łyżki mąki mieszamy z jedną łyżką kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 4 łyżkami maślanki. Powinniśmy uzyskać ciasto ciut gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy maślanki.
Białka ubijamy na sztywno z 1 łyżką fruktozy. Delikatnie mieszamy ciasto maślankowe z białkami.
Wylewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy i fik do piekarnika na ok 15 -20 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.

W ten sam sposób wykonujemy jeszcze dwa placki.

Wykonanie masy cytrynowej

Zimną maślankę ubijamy. Sok gotujemy z fruktozą. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy i rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy zagotowany sok do maślanki, ciągle ubijając. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stanie sie smarowna i kremowa - nie możemy dopuścić do ścięcia się masy.

Wykonanie masy wiśniowej

Maślankę ubijamy z wiśniami. Wodę zagotujemy z fruktozą, kiedy zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej żelatynę.
Wlewamy cały czas ubijając do wiśniowej maślanki. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stanie sie smarowna i kremowa - nie możemy dopuścić do ścięcia się masy.

Kiedy masy osiągną pożądana konsystencję rozpoczynamy proces tortotwórczy :) . Bierzemy jeden z blatów tortowych, juz ostudzonych i nakładamy na niego dowolną masę - u mnie była to wiśniowa. Następnie kładziemy na niego blat nr 2 lekko dociskamy, i nakładamy masę nr 2 - u mnie cytrynową. Znów układamy na masie cytrynowej blat, dociskamy i wykładamy resztę masy wiśniowej.

Ozdabiamy.

tort w przekroju

 

 

 

Tagi: Montignac
14:55, malta_79 , Wypieki
Link Komentarze (9) »
sobota, 24 maja 2008

Daal to nic innego niż indyjskie okreslenie warzyw strączkowych: soczewicy, soji, ciecierzycy. W Indiach występuje co najmniej kilka odmian daalu: channa daal, moong daal, urid daal, czy toor daal. Każda z odmian jest bogata w białko. Wszystkie znane mi odmiany daalu (poza channa daalem, który jest bliskim krewnym ciecierzycy i grochu) gotują sie bardzo szybko.
Dziś zatem proponuję smaczną, indyjską zupę. Po małych modyfikacjach zgodna z metodą Montignaca. Przepis zaczerpnięty z ksiażki "Kuchnia Kryszny" - mojej ulubionej książki dotyczacej kuchni indyjskiej.

Składniki (zupa dla 4-6 osób)

  • 200 g fasolki mung
  • 1,9 litra wody
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka masła (pomijamy przy 1 fazie MM lub dajemy 1/2 łyżki oliwy z oliwek)
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyzki ghee (sklarowanego masła - pomijamy przy 1 fazie MM i zastępujemy je oliwą z oliwek - 1 łyżką)
  • 1 łyzeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 2 skruszone papryczki chili 'ptasie oko'
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki asafetidy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 pomidorów z puszki, odsączonych z soku i pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyzka pokrojonej drobno natki kolendry.

Fasolkę przebrać i włozyć do garnka o grubym dnie. Prażyć przez 4 - 5 minut na średnim ogniu bezustannie mieszając.  Gdy fasolka sie zbrązowi, wsypac ja na sito i umyć pod bieżacą wodą i ponownie wsypac do garnka. Wlać do garnka wodę, włożyć liście laurowe masło. Posolić. Zagotowac na dosć duzym ogniu. Potem przykryć i gotować około pół godziny.

Kiedy nasz daal jest juz miękki, rozgrzewamy ghee (lub oliwę z oliwek 1 faza MM), wrzucamy na niego czarną gorczycę. Przykrywamy. Kiedy gorczyca przestaniw strzelać dodajemy kumin,  chili,  imbir, asafetidę i kurkumę. Smażymy cały czas mieszając przez 20 sekund, potem dodajemy pomidory i smażymy przez około 2 minuty.

Wrzucamy pomidory do garnka. Gotujemy, tak długo, aż fasolka będzie miękka. Dodajemy sok z cytryny i liście kolendry. Mieszamy i podajemy.

zupka mung

Tagi: Montignac
15:10, malta_79 , Zupy
Link Komentarze (7) »
niedziela, 18 maja 2008

Po pierwsze: mój blog został dodany do grupy Syndykatu! A to zobowiązuje... Po drugie: wymyśliłam wczoraj pyszny obiad i postanowiłam się z Wami nim podzielić.

Składniki:

  • filety z ryby morskiej - 4 większe sztuki
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek zmielonego drobno granulatu sojowego
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • tymianek, pieprz cytrynowy, sól
  • sos pesto (dla tych co nie żywią się zgodnie z metodą Montignaca) lub przecier z lisci bazylii (pęczek  bazylii, 3 ząbki czosnku, 4 łyzki parmezanu, oliwa z oliwek - wszytsko razem zmiksowane)
  • olej do smażenia

Rybę rozmrażamy, płuczemy, obsypujem tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Zostawiamy na pół godziny. W tym czasie roztrzepujemy ze szczyptą soli dwa jajka. Mieszamy parmezan z granulatem. Kiedy ryba najdzie aromatami przypraw, namaczamy ją w roztrzepanym jajku, a nastepnie obtaczamy w parmezanie i granulacie. Rozgrzewamy olej i smażymy rybkę. Kiedy jest gotowa kładziemy ją na ręcznik papierowy - dosłownie na 2 -3 sekundy, aby recznik wchłonał nadmiar tłuszczu. Smarujemy uczciwie pesto i podajemy - z frytkami selerowymi najlepsza :).

Smacznego!

rybka maltańska

poniedziałek, 12 maja 2008

Smaczny i prosty deser na bazie maslanki zgodny z metodą Montignaca. Polecam każdemu. Oryginalny przepis znalazłam na blogu Smak Imprezy, zmodyfikowałam na potrzeby metody.

Składniki (4 duże porcje):

  • litr maślanki
  • 3 łyżki fruktozy (jak bedzie za mało słodkie trudno ;-) )
  • ok 50 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • owoce: truskawki/maliny, jagody, wiśnie lub dżem owocowy na fruktozie

Mleko zagotowac i rozpuścić w nim żelatynę. Maślankę ubić z owocami, fruktozą lub dżemem powoli wlewać mleko z żelatyną, ciagle ubijając (robiłam to blenderem), wlać do pucharków i wsadzić do lodówki. Podawać chłodną - ja ją jadam do śniadania.

Smacznego!

deserek maślankowy

Tu wersja z przecierem śliwkowo - gruszkowym :)