Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
wtorek, 24 czerwca 2008

Nie wierzyłam, że może być dobre. Nie wierzyłam, że urośnie, będzie lekkie i puszyste. Na szczeście myliałam się. Ciasto jest pyszne, słodkie, zupełnie niefasolowe i cudnie pachnie. Szukałam jakiejś alternatywy dla ciasta czekoladowego tłuszczowego i mącznych ciast razowych - od jakiegoś czasu przejadły mi się. I mąka razowa również. Zaczęłam przetrzasac internetowe fora dotyczące metody Montignaca i diety South Beach (metoda podobna do MM), aż na CinCinie znalazłam przepis na ciasto z białej fasoli podany przez nurbikę. Przepis przystosowałam do I fazy MM, w nawiasie podaję składniki ciasta na II fazę.

Składniki

  • szklanka ugotowanej białej fasoli - u mnie Jaś
  • 4 białka (4 jajka  osobno żółtka i osobno białka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki maślanki
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej czarnej herbaty
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki fruktozy
  • 2 średnie jabłka pokrojone na kawałki i posypane cynamonem
 I faza - przygotowanie
 
Fasolę, oliwę, herbatę, aromat, 1 łyżkę fruktozy, maslankę proszek i sodę utrzeć na gładką masę w blenderze. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połaczyć z fasolową masą.
 
II faza - przygotowanie
 
Utrzeć żółtka z fruktozą i oliwą na puszystą masę, przelać do blendera i dodać herbatę, proszek do pieczenia, sodę i fasolę, na następnie dokładnie zmielić na gładką masę (jeśli bedzie za gęste ratujemy się maślanką). Ubić białka z łyżka fruktozy i połaczyć z masą fasolowożółtkową.
 
Wykonanie w obu fazach
 
W blaszce wyłożonej papierem ułozyć najpierw warstwę jabłek, masę fasolową i jeszcze jedną warstwę jabłek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 45- 50 minut.
 
Smacznego!
 

 

Tagi: Montignac
14:15, malta_79 , Wypieki
Link Komentarze (14) »
sobota, 21 czerwca 2008



Kolejny weekend kulinarny. Uwielbiam je, bez względu na tematykę i staram sie brać w nich udział. Tym razem Eva z Eire (mojego ukochanego Eire) przygotowała Weekend z serem. Aby celebrować ten weekend przygotowałam kalarepki nadziewane fetą - przystawkę, bądź całe danie (w zalezności od apetytu). Przepis kropelki z Diety Zuzla, trochę zmieniony przeze mnie.

Składniki na 4 osoby lub 2 głodne:

  • 4 kalarepki
  • 250 g twardej fety
  • koncentrat pomidorowy (mały)
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek, bazylia, oregano
  • bulion z warzyw

Kalarepki obrac i wydrążyć w środku zostawiając ścianki i dno - powstaje miseczka. Smarujemy je przecierem pomidorowym zmieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Fetę kroimy w niewielkie kosteczki i nadziewamy kalarepki.  Układamy nadziane kalarepy do naczynia żaroodpornego, wlewamy chochelkę bulionu przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok 15 - 20 minut w 180 stopnach. Ścianki powinny być miękkie, a feta lekko ciągnąca. Moje kalarepki podałam z sosem czosnkowym i łososiem.

Smacznego!

 

wtorek, 17 czerwca 2008

Kiedy byłam małym dzieckiem nie nalezałam do fanów wyżej wzmiankowanych.  Przeciwnie - wydawały mi się brzydkie, śmierdzące i zupełnie nieapetyczne. Czasy sie jednak zmieniają. I ja na szczeście też sie zmieniłam. Dziś małosolny ogórek kojarzy mi się z latem, domowym chlebem, pachnącym i świeżym. Nie musze mówic, że najlepiej smakuje z chlebem ze smalcem, choć nie bedę ukrywała, że tego lata raczej nie zjem go w ten sposób. Natomiast wszystkim innym polecam ogórki małosolne wg. przepisu mojej mamy.

Składniki (na 1,5 litrowy słój)

  • 700 - 800 g ogórków gruntowych (im mniejsze tym lepsze)
  • kilka gałązek kopru ogrodowego
  • pół głowki czosnku świeżego
  • nieduży korzeń chrzanu lub kawałek większego (ok 5-6 cm)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyzka soli
  • dobra woda (użyłam niegazowanej Dobrawy)

Ogórki myjemy, odcinamy im końcówki z obu stron. Na dnie słoja układamy chrzan, koper, czosnek ziele angielskie i listki laurowe. Potem wkładamy po kolei, dość ciasno ogórki. Na koniec w litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Zalewamy ogórki. Wiadomo - im większt słój tym wiecej ogórków, przypraw i wody. Sól z woda łaczymy w proporcji 1:1 (łyżka soli na litr wody). Ogórki przykrywamy lekko spodkiem i odstawiamy na 2-3 dni w zaciszne miejsce. Wiadomo - im jest cieplej, tym szybciej 'dojdą'.

Smacznego!

środa, 11 czerwca 2008

Żeby zrobić te knedle wykorzystałam przepis na leniwe Ani Poloczek z książki Karuzela smaków.  Jednak ciasto napełniłam połówkami truskawek i zrobiłam z nich kule z truskawkową niespodzianką w środku. Dobre na MMowe  pierwsze i drugie śniadanie. Z podanego przepisu zrobiłam 9 knedlików, które podzeiliłam sobie na 3 śniadanka.

Składniki

  • 250 g białego chudego sera
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typu 1850
  • 10 truskawek
  • 1 łyżeczka fruktozy
  • kilka kropel soku z cytryny

Biały ser rozgnieść widelcem i dodać do niego białko. Połączyć razem. Powoli dosypywać mąkę, aż ciasto bedzie tworzyło, zwartą, ale elastyczną kulę i będzie je mozna kształtować. Odrywamy wtedy kawałek ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy truskaweczkę, którą skrapiamy sokiem cytrynowym i posypujemy szczyptą fruktozy. Zawijamy delikatnie knedliczka i siup go do gorącej wody!Gotujemy, az knedlik wypłynie na powierzchnię, a potem jeszcze chwilkę. Wyciagamy łyzką cedzakową, polewamy jogurtem naturalnym.

Smacznego!

 
1 , 2