Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
czwartek, 24 lipca 2008

To ostatni z moich przepisów na Zielony Tydzień. I znów z cukinią w roli głównej. Może jestem nudna, ale uwielbiam to warzywo i bardzo chętnie je jem o każdej porze roku. Tym razem cukinia nadziewana mięsem i pieczarkami.

Składniki

  • 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • 1 jajko
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół litra bulionu (dowolny - u mnie warzywny)
  • 2 - 3łyzki startego żółtego sera
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do doprawienia mięsa

  Cebulę i pieczarki kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewany na patelni nico oliwy i wrzucamy cebulę, smazymy ją, aż sie zeszkli i dorzucamy pieczarki. Posypujemy solą i co jakiś czas mieszamy. Kiedy pieczarki będą miękkie, wyłaczamy i czekamy chwilę, aż ostygną. Mięso doprawiamy, laczymy z przestudzonymi pieczarkami i jajkiem. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy. Do środka wkładamy mieso mielone z pieczarkami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion tak, żeby przykrył cukinię do połowy wysokości.  Przykrywamy i dusimy przez ok 35 min - do miękkości cukinii. Na koniec posypujemy serem.

Smaczengo!

 

wtorek, 22 lipca 2008

 

Dziś dopiero znalazłam chwilkę, by uzupełnić  wpisy z celebrowania Zielonego Tygodnia. Na pierwszy ogień idzie ciasto, które od samego poczatku mojej przygody z metodą budziło moje zdumienie. O ile bowiem byłam w stanie przejsc do porządku dziennego nad ciastem z marchewka i dynia w roli głownej, o tyle dokładanie cukini do ciasta kłociło się z moim poczuciem smaku. Byłabym jednak hipokrytką, gdybym ja, osoba zachęcajaca wszystkich do próbowania niepokojących połaczeń smakowych i przełamywania własnych uprzedzeń konsumpcyjnych, nie zrobiła tago ciasta. Muszę powiedziec, że ciasto jest dobre, wilgotne, miękkie -  nie ma posmaku mąki razowej. Kawałki wyglądaja bardzo efektownie - poniżej zobaczycie sami. Przepis pochodzi z forum Diety Zuzla, został stworzony przez sd_silver.

Składniki

  • 1 1/2 szklanki startej ze skórką na grubej tarce młodej cukinii
  • 3 białka
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyzeczki imbiru
  • 1 łyzka kakao
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • 1/2 szklanki maslanki
  • 1 1/2 szklanki maki grahama  lub razowej
  • 1 duze jabłko lub 2 mniejsze


Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy powoli ffruktozę, nie przestając ubijać. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe składniki, dodajemy pianę delikatnie mieszajac. Przekładamy do keksówki na wierzchu układamy pokrojone jabłko. Piec około 40 min w 180 stopniach.

Smacznego!

Ciasto cukiniowe...

 

...w zbliżeniu

Tagi: Montignac
21:01, malta_79 , Wypieki
Link Komentarze (3) »
piątek, 18 lipca 2008




 

U mnie znów chleb. Tak bardzo cieszę się wakacjami, że prawie codziennie coś piekę. Na okoliczność Zielonego Tygodnia postanowiłam zrobić chleb, który od dawna za mną chodził. Prosty chleb na cukinii. Przepis pochodzi ze zbioru Nowe wypieki z róznych stron świata.  Chleb zrobiałam na mące razowej (grahama i orkiszowa), ale z powodzeniem mozna go robić na zwyczajnej mące pszennej - pewnie nawet ładniej wyrośnie. Przecudnie pachnie i doskonale smakuje :) .

Składniki na solidny bochenek ( zrobiłam 2 mniejsze - błąd)

  • 250 g obranej cukinii
  • 660 - 720 g mąki grahama (u mnie pół na pół z orkiszową)
  • 50 g drożdży (przy białej mące 25 gram)
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oliwy z oliwek (dałam 30 ml)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka fruktozy
  • 1 łyżeczka oregano (dałam 2)

Cukinię zetrzec na tarce o grubych oczkach - jesli jest bardzo wodnista to lekko ją odcisnać. Drożdże pokruszyć, wsypac do miseczki. Jogurt podgrzac do temperatury 37 stopni (ma być bardzo ciepłe, ale nie gorący),  polać jego odrobiną drożdże i mieszać aż do rozpuszcenia. Następnie dodać restę jogurtu, oliwę, fruktozę, oregano i około 500 gram mąki oraz cukinię. Wyrobić ciasto aż bedzie odchodzić od miski. Nastepnie przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.  po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść z pozostałą częścią mąki. Uformowac bochenek, zrobić w nim kilka nacięć, ułozyć na blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.  Rozgrzac piekarnik do 250 stopni. Włożyć chleb na dól piekarnika i piec go przez 5 minut , a potem obizyć temperaturę do 200 stopni i  piec - w przypadku 2 bochenków ok 30 minut, w przypadku jednego ok 40 -50 .

czwartek, 17 lipca 2008

Dziś wypiek maszynowy. Chleb ten jest zgodny z metodą Montignaca. Przepis wyszperany na forum Dieta Zuzla, podany przez  sd_silver. Ma cudowny maślany smak i sprawdza się jako tost.

Składniki

  • 600 g maki pszennej razowej
  • 425 ml jogurtu naturalnego  lub maślanki
  • 2 łyzki oleju
  • 1 bialko jaja
  • 1 łyzka fruktozy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubta łyżeczka sody.

Wkładamy do maszyny w odpowiedniej kolejności składniki, wybieramy program słodkie (miesza i od razu piecze). Chleb ten możemy zrobic również ręcznie - wtedy mieszamy wszyskie składniki i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut.

Smacznego!

 
1 , 2