Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
piątek, 09 lipca 2010

Wraz ze znajomymi spotkaliśmy się przy grillu. Ktoś przywiózł tzatziki, ktoś innym sałatkę... Ja przywiozłam focaccię, na którą znalazłam na blogu "Kuba pichci". Focaccie zrobiłam z podwójnej porcji - jedną z nich ubrałam zgodnie z przepisem oliwkami i rozmarynem, drugą - suszonymi pomidorami wyciągniętymi z zalewy. Oczywiście, wszystkie grillowe rarytasy (karkówka, szaszłyki, halloumi), były pyszne, podobnie jak sałatki oraz dipy... Moja focaccia zniknęła bardzo szybko, zwłaszcza, że lekko ją podgrzewaliśmy na grillu... Zakładam więc, że smakowała :).

Przepis podaję za Kubą.

Składniki

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 filiżanka ciepłej wody (200ml)
  • 3 1/4 filiżanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa chlebowa)
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • oliwki zielone lub czarne – u mnie zielone
  • rozmaryn

Rozdrobnić drożdże, rozpuścić w wodzie, dodać cukier i poczekać aż lekko zaczną się pienić. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie ok. 7-10 minut. Uformować kulę, lekko naoliwić, włożyć do miski i przykryć.
Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W międzyczasie 2 razy odgazować i złożyć. Wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i rozciągnąć na placek o grubości 2 cm.
Obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Po 1/2 godz. palcami zrobić wgłębienia, posmarować oliwą, w dziurki wsypać rozmaryn (na zdjęciu go nie widać) i włożyć oliwki. Jak podrośnie wstawić do nagrzanego pieca do 200stC, na ok.20 min.

Smacznego!

 

czwartek, 08 lipca 2010

Kochani,

zapraszam Was do udziału w konkursie, który ogłosiłam dzis na Facebooku.

Regulamin konkursu
1. Aby wziąć udział w konkursie trzeba być fanem "Strega gotuje" na FB.
2. Konkurs trwa od 9 lipca 2010r. do 31 lipca 2010r.
3. Zadanie konkursowe: Napisz, czym dla Ciebie jest przygotowywanie posiłku dla najbliższych - jakie uczucia temu towarzyszą, dlaczego lubisz to robić. Styl dowolny - potoczny, epicki lub poetycki :)
4. Tekst nie może przekraczać 1000 znaków.
5. Prace należy nadsyłać na adres e-mail stregagotuje@gmail.com w temacie: "konkurs"
6. W mailu z pracą konkursową należy podać swoje imię i nazwisko, abym mogła Was odnaleźć na FB.
7. Plagiaty będą odrzucane.
8. Ogłoszenie wyników: 3 sierpnia 2010r. na fanpage'u "Strega gotuje"
Zapraszam do zabawy! Powodzenia!
Jury: Czarownica Malta i jej małżonek :)
Czarownica Malta

Regulamin konkursu

 

1. Aby wziąć udział w konkursie trzeba być fanem "Strega gotuje" na FB.

2. Konkurs trwa od 9 lipca 2010r. do 31 lipca 2010r.

3. Zadanie konkursowe: Napisz, czym dla Ciebie jest przygotowywanie posiłku dla najbliższych - jakie uczucia temu towarzyszą, dlaczego lubisz to robić. Styl dowolny - potoczny, epicki lub poetycki :)

4. Tekst nie może przekraczać 1000 znaków.

5. Prace należy nadsyłać na adres e-mail stregagotuje@gmail.com w temacie: "konkurs"

6. W mailu z pracą konkursową należy podać swoje imię i nazwisko, abym mogła Was odnaleźć na FB.

7. Plagiaty będą odrzucane.

8. Ogłoszenie wyników: 3 sierpnia 2010r. na fanpage'u "Strega gotuje"

 

Zapraszam do zabawy! Powodzenia!

 

Jury: Czarownica Malta i jej małżonek :)

 

Czarownica Malta

niedziela, 04 lipca 2010

Mule po marynarsku uchodzą za klasykę gatunku. Proste i smaczne. Do tego dobre wino... Świeża bagietka. I gotowe. Jak pisałam, mnie to danie smakowało. Mężowi - nie. Nie odpowiadała mu konsystencja muli i ich smak. To danie z cyklu "więcej nie zrobię, bo sama nie przejem, a mąż nie lubi". Was jednak zachęcam do spróbowania. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i cytuję za autorką strony.

Składniki:

  • 1 kg muli   1/2 cebuli
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 10 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • pieprz i ewentualnie sól
  • 1/2 gałązki tymianku (dowolnie)

Mule wyszorować, zeskrobać narośla z muszli i oderwać bisiory, tzn. włókniste nitki. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.

W rondlu roztopić masło na umiarkowanym ogniu, zeszklić cebulę, nie rumieniąc. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji) oraz tymianek jeśli jest używany, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać mule i gotować pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż mule się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli. W trakcie gotowania potrząsnąć rondlem i jeden raz mule zamieszać, aby równomiernie się gotowały. Zestwić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.