Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
środa, 31 października 2007


Festiwal Dyni dziś się kończy, dlatego należy zrobić coś, co zatrzyma dla nas dynię w zimowe wieczory. Na przykład pyszny dżem. Przepis na ten specjał podawał Jacek Sikora w programie "Słodki drań", emitowanym na kanale kuchnia.tv, ale w wersji pisanej można znaleźć go tutaj. Co do samego dżemu - jest doskonały. Mój mąż, który nie lubi dżemów był nim zachwycony - jest w nim słodycz dyni, kwaskowatość cytrusów, lekko piekącą nutę imbiru i nieopisany, słodko - gorzki smak skórki pomarańczowej.

Składniki: (wyszło mi 5 słoiczków po dżemie i jeden mały o pojemności 150 ml)

  • 75 dag obranej dyni
  • 50 dag jasnego cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 niezbyt słodkie pomarańcze
  • starty imbir z kawałka o długości 2 cm (dałam więcej)

Dynię obrać i zagotować w syropie składającym się z 1 szklanki wody oraz cukru podanego w przepisie, z którego odbieramy 2 łyżki. Gotujemy dynię odkrytą, na wolnym ogniu. Obieramy pomarańcze, pozbywając się białej części i pestek, jeśli to konieczne. Skórke pomarańczową dokładnie oczyszczamy ostrym nożem z białej, gorzkiej części i kroimy na paseczki. Zagotowujemy syrop z pół szkalnki wody i dwóch łyżek cukru, do którego wrzucamy paseczki skórki pomarańczowej. Kroimy oczyszczoną pomarańczę na cząski dorzucamy do dyni. Teraz owoce nam sie razem gotują, a skórka się dusi w syropie. Po mniej więcej 15 minutach, rozdrabniamy dynię i pomarańczę blenderem lub innym narzędziem. Dorzucamy skórkę pomarańczową, starty imbir i sok z cytryny. Gotujemy bez przykrycia aż będzie gęste. Potem przelewamy do słoików, pasteryzujemy i mamy słoneczny dżem na pochmurne dni.

Smacznego!

Dżem dyniowo - pomarańczowy

wtorek, 30 października 2007

Ciasto ochrzciłam dyniołakiem, dlatego, że bardzo przypomina mi sposobem przygotowania i kolorem ulubione ciasto marchewkowe, które z róznych powodów nazwane zostało marchewkołakiem (marchewka przemieniona w inną formę). Podobne jest też do 'wiewiórki' (upiekę ją podczas orzechowego weekendu). Ciasto jest cudowne, niezbyt słodkie, za to bardzo, ale to bardzo orzechowe (w moim przypadku migdałowe) i pięknie pachnące cytryną. Odpowiada mi jego niepokojący zapach i smak oraz chrupkość. Przepis na nie podała Bea na forum CinCin.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 90 g miodu
  • 1 cytryna (skórka + sok)
  • 250 g obranej dyni
  • 200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (dałam migdały)
  • 50 g mąki
  • szczypta mielonych goździkow
  • cynamon wedle uznania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji



Dynię zetrzeć na tarce. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Żótka utrzeć z miodem, a kiedy się połaczą dodać otartą skórkę i sok z cytryny - dalej należy ucierać. Potem dosypać mąke pomieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawy, mielone migdały i oczywiście - dynię. Wymieszać wszystko dokładnie. Ubić białka na dosyć sztywna pianę, którą ostatecznie należy dodać, delikatnie mieszając, do masy dyniowo - migdałowej. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, dobrze wysmarować masłem tortownicę i przełozyć do niej ciasto. Bea pisała, że to przepis na tortownicę 26 cm, ale ja zrobiłam je w mojej małej tortownicy - 21 cm i było akurat.

Kiedy ciasto wystygnie można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

dyniołak

Przekrój przez Dyniołaka...

dyniołak

Dyniołak pod białą pierzynką... 

poniedziałek, 29 października 2007

Przepis na te masełko podała Pysia z forum CinCin. Nie dodałam do niego ani miodu, ani syropu klonowego, tylko trochę ciemnego muscovado. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc uznałam, że jest on niekonieczny. Przypuszczam, że masełko straciło przez to na konsystencji, ale i tak jest bardzo bardzo słodkie. I chyba przypomina mi bardziej konfiturę niż masło...

Składniki:

  • 1/2 szklanki jasnych rodzynek
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 2 szklanki musu z dynii
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu (nie dałam)
  • 1/4 szklanki cukru (u mnie muscovado)
  • szczypta soli

Rodzynki namoczyć w soku jabłkowym, a potem razem zagotować, aż rodzynki 'wypiją' cały sok. Zmiksować je na puree. Dodać pozostałe składniki i przesmażać, aż masa zgęstnieje.

Smacznego!

 

masełko dyniowe

 

niedziela, 28 października 2007

Wczoraj wieczorem postanowiłam skorzystać z przepisu Mirabbelki na ciasto dyniowe. Oczywiście, w ramach celebracji Festiwalu Dyniowego. Kiedy juz zagniotłam ciasto zorientowałam się, że nie mam w domu żurawiny - ani suszonej, ani mrozonej, ani świeżej. Zmartwiłam się, ale tylko przez chwilę: postanowiłam dodać do ciasta mały słoiczek skórki pomarańczowej w syropie.

Ciasto wyszło pyszne, podałam je dziś rano do śniadania gościom. Zniknęło szybko, a w smaku było niesłychane: słodkie, pomarańczowe, maślane.

Dziekuję Ci, Mirabbelko za ten przepis - dyniowe ciasto będzie się pojawiało na pewno często na moim stole.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1, 5 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • szczypta soli
  • pół szklanki skórki pomarańczowej w syropie

Mleko, cukier, masło i sól podgrzać, aż do rozpuszczenia masła. Ubić żółtka i dodać je do masy mleczono - maślano - cukrowej. Mąkę zmieszać z drożdżami, dodać 'mokre' składniki i wyrobić aż powstanie gładkie ciasto. Dać mu odpocząć 5-10 minut, dodać skórkę pomarańczową (nie odsączoną), wyrobić raz jeszcze (można podsypać odrobiną mąki, jeśli bardzo sie lepi) i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do wysypanej mąka keksówki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 35-40 minut.

Smacznego!

 

drożdżowe ciasto dyniowe

 

Moje ciasto nieco pękło...

drożdżowe ciasto dyniowe

A tak wygląda(ło) z bliska....

11:00, malta_79 , Wypieki
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4