Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
sobota, 31 października 2009

Ciasteczka te wymysliłam wczoraj, kiedy na dworze bylo buro, a ja jechałam autobusem do pracy. Pomyslałam, że choć w Samhain świat tkwi w ciemności, a wicher niesie ze sobą niespokojne duchy, to jest przecież iskierka nadziei... Iskierka w kolorze jesiennej dyni. Dziś zamiotłam wszystkie kąty, odkroiłam kawałek dyni i odgoniłam jesienne smutki, zagniatając ciasteczka na Samhain. To moja ostatnia propozycja na Festiwal Dyni.

Skladniki

- 3/4 szklanki startej dyni, lekko odciśnietej z nadmiaru soku
- 1/4 szklanki fruktozy
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 75 g miękkiego masła (mniej więcej)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonego kardamonu

dodatkowo - lukier wg tego przepisu i barwniki.

Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, sSchłodzone ciasto rozwałkowac na grubośc ok 5 - 7 mm, wykrawać ciasteczka, przelożyc na wylożoną pergaminem blachę i piec przez ok 10-12 minut. Ciasteczka są lekko wilgotne po wyjęciu, ale kiedy ostygną sa idealne pod lukier.

 

 

Tagi: dynia
16:47, malta_79 , Ciasteczka
Link Komentarze (6) »
piątek, 30 października 2009

Kolejna potrawa w ramach tegorocznego Festiwalu Dyni. Pyszna i egzotyczna zupa. Przepis podany przez Bajaderkę na Mniammniam.pl.

Składniki:

  • 3-4 szalotki ze skorka
  • 700g dyni - obranej i pokrojonej w kostke
  • 2 szklanki nieslodzonego mleka kokosowego
  • 2 szklanki rosolu z kurczaka
  • garsć calych galazek kolendry (dałam suszone liście, okolo łyżeczki)
  • sol, pieprz do smaku
  • 2-3 lyzki sosu rybnego

Szalotki zrumienic na suchej patelni az skorka bedzie prawie czarna, a cebulki miekkie. Obrac ze skorki, przekroic na pol.
Do rondla wlac rosol, mleko kokosowe, dodac szalotki, kolendre i pokrojona dynie - zagotowac. Lekko osolic i gotowac na srednim ogniu az dynia zmieknie. Dodac sos rybny i jeszcze chwilke gotowac, okolo 2-3 minuty. Dosac przyprawy wedle upodobania.

 

Smacznego!

 

16:19, malta_79
Link Komentarze (4) »
środa, 28 października 2009

Jakiś czas temu w "Kuchni" było sporo przepisów na carpaccio: z łososia, tuńczyka, kaczej piersi i cukinii. Ponieważ moim zdaniem od cukinii do dyni dość blisko (proszę o to by ortodoksyjni wielbiciele i znawcy dyni na mnie nie krzyczeli :) ), postanowiłam popelnić takową przystawkę. Muszę przyznać, że był to pomysł wielce udany. Dopóki bedzie można dostać świeżą dynię będę go powtarzać.

 

Składniki

  • kilka plasterków cienko pokrojonej dyni
  • oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki)
  • ocet balsamiczny ciemny (1 łyzka)
  • 1 łyżka orzechy włoskie posiekane
  • sól do smaku

Pociętą dynię ułozyć na talerzu. Oliwę i ocet dobrze wymieszać z odrobiną soli, polac nią dynię. Całość posypać orzechami.Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

Smacznego!

 

 

wtorek, 27 października 2009

Przepis na te cudowne bułeczki znalazłam u Eli. Nie mogłam sie mu oprzeć, zatem otworzyłam słój z musem dyniowym, starłam parmezan i wziełam się za bułeczki. Są one niezwykle smaczne u proste w przygotowaniu. Świetne z twarozkiem lub z masłem.

Przepis wypróbowany i zamieszczony z myślą o Festiwalu Dyni :)

Składniki

  • 1/2 szklanki musu dyniowego
  • 1 zoltko
  • 50g masla miekkiego
  • ½ szklanki parmezanu
  • 1 ½ szklanki maki
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 listkow szalwii
  • sol, pieprz do smaku
  • ewentualnie 3 ciasteczka amaretti pokruszone
  • zoltko do posmarowania buleczek


Wszystkie skladniki wyrobic na gladkie ciasto. Rozwalkowac grubo na ok. 2- 2,5 cm. Wyciąć krazki (robilam to szklanką) , ulozyc na blaszce, posmarowac scones zoltkiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

Z podanej porcji wyszło mi 8 bułeczek.

Smacznego!

 

 

Tagi: chleb
19:51, malta_79 , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2