Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.
sobota, 02 października 2010

Kuchnią św. Hildegardy zainteresowałam się przez przypadek. Szukałam dań z grupy węglowodanowej, ale takich, które mogłabym zastosować w metodzie Montignaca. Już na pierwszych stronach znalazłam przepis idealny na śniadanie - ziarna orkiszu, jabłko, migdały i miód. Przepis nieco zmodyfikowałam - migdały zastąpiłam orzechami włoskimi, a miód syropem z agawy. Habermus okazał się strzałem w dziesiątkę - aromatyczne, słodkie i solidne śniadanie. Idealne na jesień. Przepis na dwie duże porcje. Źródłem przepisu jest Książka kucharska św.Hildegardy, autorstwa Wigharda Strehlowa.

Składniki:

  • szklanka ziaren orkiszowych
  • 1 duże jabłko
  • 2,5 szklanki wody
  • szczypta galgantu
  • szczypta bertramu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
dodatkowo na każdą porcję:
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (u mnie orzechy)
  • 2 łyżeczki miodu (miód fruktozowy, syrop z agawy)
  • 2 łyżeczki nasion babki płesznika
Ziarna orkiszu zalać wodą, gotować ok 15-20 minut, często mieszając. Następnie jabłko umyć, obrać (ja daję ze skórą), pokroić w kostkę wrzucić do gotującego się orkiszu razem z cynamonem, galgantem i bertramem. Wymieszać. Gotować aż jabłko zmięknie. Rozłożyć habermus na talerzykach, posypać migdałami i nasionami babki, polać miodem.
Smacznego!