Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.

Dania w pół godziny

sobota, 15 maja 2010

Kiedy robię naan, zawsze piekę go więcej, a potem zamrażam albo przechowuję w lodówce przez 3-4 dni. Odgrzewam go i służy nam jako dodatek do posiłków. Ostatnio jednak, po ciężkim dniu, nie miałam siły zrobić obiadu. Otworzyłam lodówkę, z której zerkały na mnie schowane w pudełku naan, szynka szwarcwaldzka i resztka sera gouda. Westchnęłam. Zamknęłam lodówkę, zaparzyłam herbatę otworzyłam szafkę kuchenną. Puszka pomidorów w kostce. Słoik oliwek. Odstawiłam herbatę, uśmiechnęłam się do swoich myśli. Przygotowałam pizzę na chlebie naan. Naszej małej rodzinie bardzo smakowała.

Składniki na 2 osoby

  • 4 chlebki naan (zależy od wielkości chlebków)
  • sos pomidorowy wg. tego przepisu
  • ulubione dodatki - u mnie oliwki, szynka szwarcwaldzka, starty ser
Na każdym z chlebków rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć dodatki, posypać serem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec chwilkę - aż do rozpuszczenia sera. Podawać.
Smacznego!

 

poniedziałek, 01 lutego 2010

W zasadzie to nie wiem, jak nazwać to danie. Jest proste, smaczne i ekspresowe. Przypuszczam, że to kolejna propozycja na krewetki na blogach. Moje nie mają tym razem azjatyckiego charakteru, a raczej śródziemnomorski.

 

Składniki na porcję dla dwóch osób

 

  • 200 g krewetek koktajlowych rozmrożonych
  • 1 mala cukinia
  • po pół papryki żółtej i czerwonej
  • 3 szalotki
  • puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • rozmaryn, bazylia, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (niewiele - 1 łyżka)
  • szczypiorek do posypania
Warzywa pociąć w niedużą kostkę. cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pozostałe warzywa, dusić do miękkości (ja dusiłam na półtwardo, ale lubię chrupiące warzywa). Na sam koniec dodać krewetki i pomidory, zagotować.
Podawać z ryżem. Można posypać parmezanem, szczypiorkiem, polać oliwą z oliwek.
Smacznego!

 

sobota, 15 marca 2008

Rozsmakowałam się jakiś czas temu w cykorii, która jest dość nietypowa w smaku: słodko - gorzka. Chętne chrupałam ją na surowa, ale w tym miesiącu, w "Kuchni" znalazłam ciekawy przepis na to warzywko na ciepło. Zmodyfikowałam go nieco. Jeśli cykorię przygotowaną w ten sposób zaserwujemy jako przystawkę, starczy dla 2 - 3 osób. Jeśli zwiększymy ilość składników - może być samodzielnym daniem.

Składniki:

  • 2 ładne cykorie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka pokrojona w kosteczkę
  • 4 plastry boczku pocięte na kawałeczki
  • 1 kulka mozarelli (ok 80-100 g)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy wg uznania: u mnie pomidory z bazylią i czosnkiem.

    Na odrobinie oliwy z oliwek zrumienić przekrojony na pół czosnek, wyciągnąć, gdy bedzie złocisty.Wrzucić na oliwkę cebulkę z boczkiem i smażyć, aż boczek i cebulka się zrumienią się odrobinę (Włosi tak robią i długo żyją). Cykorie oczyścić, przekroić na pół, wyciąć 'głąba'. Wyciagnać też troszkę lisków ze środka (można je użyć do surówki) i nadziać przesmażonym boczkiem z cebulką. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam kamionkowej formy do tarty, którą lekko pociągnęłam oliwą z oliwek), nałożyć na nie mozzarellę, posypac przyprawami i zapiekać przez 20 minut w 160 stopniach.

    Smacznego!

Cykoria

niedziela, 09 marca 2008

Obiecałam Korce, że podam przepis na danie węglowodanowe z krewetami. Za podsuniecie pomysłu dziękuje sun-nivie z Diety Zuzla.

Składniki:  

 

  • 100 g makaronu tagiatelle (u mnie tym razem spaghetti)
  • 10-15 sredniej wielkosci gotowanych krewetek
  • 4 pieczarki pokrojone w plastry
  • pół cukini pokrojonej w słupki
  • 1/3poszatkowanej pekinki
  • pół poszatkowanego selera
  • kilka brukselek
  • 100 gram mrożonej fasolki szparagowej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru - 2 cm sos

na sos:

 

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka fruktozy (nie dodaję),
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków,
  • 2 łyżki przeciru pomidorowego

Makaron gotujemy al dente. Na patelni dusimy cebulę pokrojona w połtalarki, przeciśniety czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w cieniutkie plasterki. Kiedy zacznie pachnieć imbirem dodajemy krewetki. Dusimy ok. 5 minut, następnie dorzucamy warzywa. Zalewany wszytsko sosem i dusimy, ąz warzywa będą miękkie.

Smacznego! 

 

 

Chow Mein
 
1 , 2 , 3