Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.

Pieczywo

piątek, 09 kwietnia 2010

Olcik w swojej Galerii Chleba jakis czas temu pokazała chleb pełnoziarnisty z żurawiną. Bardzo mi się on spodobał, bo nie wymaga zbyt wiele zachodu od piekarza. Takie chleby lubię, bo nie zawsze mam czas na to, by upiec chleb na zakwasie czy poolish. Nie chciałam jednak dodawać do tegoż chleba żurawiny i postanowiłam zamiast niej dodać orzechy pecan. Chleb wyszedł pyszny! Podbił serca wszystkich biesiadników podczas świąt.

Olcik, dziękuję za przepis! :) :*

Prze[is dołączam do akcji Kuchnia Wielkanocna.

Składniki:

 

  • 520 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 520 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie drobno mielona mąka grahama, częściowo przesiana)
  • 500 ml letniej wody
  • 8 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka fruktozy
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 posiekanych orzechów pecan

Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (wrzuciłam miskę pod kocyk) aż do podwojenia objętości (to bardzo ważne, trzeba byc cierpliwym). Wyrośnięte  ciasto przeozyć do keksówki. Zostawić na chwilę do wyrośniecia i nagrzać piekarnik do 230 C.

Wstawić do nagrzanego do 230 C piekarnika i piec 55-60 minut koniecznie z żaroodporną miseczką wody wstawioną na półkę piekarnika. Jeśli zbytnio zacznie się rumienić to można przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

 

 

 


Kuchnia Wielkanocna 2010

 

poniedziałek, 11 stycznia 2010

Nadchodzi taki moment podczas stosowania I fazy diety Michela Montignaca, że zaczyna nas skręcać. Mamy ochotę na pyszny chleb, posmarowany grubo masłem, z kawałkiem serka, szynki... A tu, rygorystyczne zasady diety sprawiają, że taka prosta rozkosz jest nam niedostępna... Ale wcale nie musi tak być. Raz na jakiś czas możemy upiec sobie chleb z mąki sojowej, ale uwaga NIEODTŁUSZCZONEJ. W smaku i konsystencji przypomina on delikatny biszkopt i najlepiej smakuje lekko opieczony w tostownicy. Trochę dziwnie pachnie. Podaję proporcje na keksówkę o wymiarach 23x9 cm. Pomysł podaję za forum Diety Zuzla.

Składniki

 

  • 6 jaj
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła lub 1 ½ oliwy (daje maslo, lepszy smak)
  • 160 g mąki sojowej nieodtłuszczonej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia (nie zastępować sodą, bo będzie KULINARNA KATASTROFA)


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Śmietanę, maslo i żółtka wymieszać i stopniowo dodawać mąkę, a na końcu białka. Wyłożyć do foremki i piec w rozgrzanym do 170 st. piekarniku 50 minut na złotobrązowy kolor. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!

 

Tagi: Montignac
21:16, malta_79 , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
wtorek, 05 stycznia 2010

Ten chleb towarzyszył nam od Wigilii po Nowy ROk. Oczywiście nie ten sam - po prostu piekłam go co dwa dni przez cały okres świąteczny i noworoczny. Chleb jest najprostszy z prostych, a przy tym niezwykle smaczny. Zrobią go nawet najbardziej oporni i odporni na pieczenie chleba. Nie ma możliwości, by się nie udał. Pieknie rośnie. I bardzo szybko możemy sie nim cieszyć. Cytuję za Komarką, bo to jej przepis :)

Przepis dołączam do akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.

Składniki na 2 bochenki

1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr ciepłej wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i
wyrobić ciasto. Odstawić do wo wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć
do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230 stopni.

 

 

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

wtorek, 27 października 2009

Przepis na te cudowne bułeczki znalazłam u Eli. Nie mogłam sie mu oprzeć, zatem otworzyłam słój z musem dyniowym, starłam parmezan i wziełam się za bułeczki. Są one niezwykle smaczne u proste w przygotowaniu. Świetne z twarozkiem lub z masłem.

Przepis wypróbowany i zamieszczony z myślą o Festiwalu Dyni :)

Składniki

  • 1/2 szklanki musu dyniowego
  • 1 zoltko
  • 50g masla miekkiego
  • ½ szklanki parmezanu
  • 1 ½ szklanki maki
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 listkow szalwii
  • sol, pieprz do smaku
  • ewentualnie 3 ciasteczka amaretti pokruszone
  • zoltko do posmarowania buleczek


Wszystkie skladniki wyrobic na gladkie ciasto. Rozwalkowac grubo na ok. 2- 2,5 cm. Wyciąć krazki (robilam to szklanką) , ulozyc na blaszce, posmarowac scones zoltkiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

Z podanej porcji wyszło mi 8 bułeczek.

Smacznego!

 

 

Tagi: chleb
19:51, malta_79 , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4