Gotowanie to współczesna forma Magii. Książka kucharska Czarownicy Malty.

Metoda Montignaca

piątek, 22 sierpnia 2008


Pomidorowy Tydzień

W ramach Pomidorowego Tygodnia szukałam inspiracji na potrawy z tychże. Na blogu atiny_bc znalazłam przepis na fasolkę po katalońsku. Podeszłam do niej z pewna taką niesmiałością, bo nie miałam wyobrażeń o tym jak może smakować. Jakoś niespecjalnie miksowała mi się fasolka szparagowa z cebulką i czosnkiem. jedakże przełamałam uprzedzenia kulinarne (bez przerwy powtarzam to moim znajomym) i postanowiłam ją przygotowac. Fasolka okazała sie strzałem w dziesiątkę. Jest fantastyczna!

Składniki:

  • fasolka szparagowa (dałam ok 500 gram)
  • 3 - 4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • seler
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka

Fasolkę opłukać. Zagotowac w granku wodę, posolić, wrzucić fasolkę i gotować ok. 20 minut, nastepnie odlać, ostudzić, obrac i pokroić na części. Seler obrać i przygotowac z niego frytki. Pomidora pokroic w kostkę (pomidorki koktajlowe na pół).Nastepnie posiekać cebulę i czosnek,  podsmażyć na oleju,  wrzuci fasolkę i seler, przyprawy, wszytko razem dobrze wymieszac i chwile smażyć. Następnie odcąć żródło ciepła, przełozyc do głebokiego naczynia, wymieszac z pomidorkami. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

środa, 11 czerwca 2008

Truskawkowego tygodnia ciąg dalszy.
Od jakiegoś czasu jadam dżemy wyłacznie na fruktozie, bez doatków typu glukoza, glutaminian sodu itp. Problem polega na tym, że aby zdobyć taki dżem muszę się wybrać na miasto, a że jestem dość leniwe dziewczę to nie zawsze chce mi się jechać. Poza tym, mały słoiczek takiego dżemu (wielkości słoika koncentratu pomidorowego pewnej firmy na P.) kosztuje nawet 5 zł, postanowiłam wykorzystać czas Truskawkowego Tygodnia i  zrobic prawie konfiturę z tychże owoców.
Z podanych proporcji wyszły mi 4 słoiczki po 200 ml każdy. 

Składniki:

  • 1,5 - 1,8 kg truskawek, umytych i pozbawionych szypułek
  • 3/4 szklanki fruktozy
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżki wody

 

Truskawki kroimy na ćwiartki lub połowki, z zależności od tego, jak są duże - osobiście zostawiłam kilka w całości, żeby mocniej czuć owoce w konfiturze. Do garnka wrzuciłam owoce, zasypałam fruktozą, wlałam 5 łyżek wody i zaczęłam gotować na malutkim ogniu. Co jakiś czas zbierałam pianę z powierzchni przyszłej konfitury. Kiedy truskawki  zmniejszyły nieco swoją objętość, wlałam sok z cytryny.  Prazyłam całość na małym ogniu, aż zrobiła się konfitura - wtedy wziełam mały talerzyk, kapnęłam ociupinke i sprawdziłam czy konfitura zgęstniała odpowiednio. Przełozyłam ją do słoików i pasteryzowałam.

Smacznego!

 

poniedziałek, 12 maja 2008

Smaczny i prosty deser na bazie maslanki zgodny z metodą Montignaca. Polecam każdemu. Oryginalny przepis znalazłam na blogu Smak Imprezy, zmodyfikowałam na potrzeby metody.

Składniki (4 duże porcje):

  • litr maślanki
  • 3 łyżki fruktozy (jak bedzie za mało słodkie trudno ;-) )
  • ok 50 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • owoce: truskawki/maliny, jagody, wiśnie lub dżem owocowy na fruktozie

Mleko zagotowac i rozpuścić w nim żelatynę. Maślankę ubić z owocami, fruktozą lub dżemem powoli wlewać mleko z żelatyną, ciagle ubijając (robiłam to blenderem), wlać do pucharków i wsadzić do lodówki. Podawać chłodną - ja ją jadam do śniadania.

Smacznego!

deserek maślankowy

Tu wersja z przecierem śliwkowo - gruszkowym :)

niedziela, 20 kwietnia 2008

Nie będe ukrywała, że nie mam za grosz talentu do pieczenia tradycyjnych naleśników. Natomiast te amerykańskie wychodzą mi obłędnie (nigdy nie należalam do skromnych) i bezbłędnie.  Dziś prezentuję pankejksy zgodne z metodą MM. Autorką przepisu jest sd_silver, a oryginalną recepturę znajdziecie na Diecie Zuzla.

Składniki na 4 naleśniki o średnicy ok 15 cm

  • szklanka maślanki
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej grahama
  • 1 łyżka fruktozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 białko

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie. Rozgrzać dobrze patelnię, jesli trzeba pomazać ją tłuszczem i piec. Naleśniczki sa szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Podaję je na na MMowe śniadania z wysokobiałkowym koktailem owocowmym (zmiksowane 2 szklanki maślanki, 150 gram białego chudego serka, truskawki, 2-3 łyżki fruktozy).

Smacznego!

pankejksy

 
1 , 2 , 3